Tila
Toiminnot
Raportointi
Ohjemappi
Analyysit
Valokuvat
Videot
Blogit
Karttaan

 

Blogit

 
Kirjoittajan esittelyKirjoittajan esittely

Etsi blogista:

Katso uusimmat

Vuosi 2009:
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu


 
27.2.2009
Maatilamatkailua

Eilen pääsimme koulun puolesta matkustelemaan ja tutustumaan kahteen Skotlantilais yritykseen. Ensimmäinen uhri oli Grampian Growers niminen osuuskunta. Grampian Growersin omistaa Skotlantilaiset maanviljelijät ja he tuottavat vuosittain 5-7 miljoonaa kimppua kukkia, 5 tonnia kukkasipuleita sekä 17 – 18 tonnia siemen perunaa. Suuri osa tuloista tulee viennistä ja näitä tuotteita viedään ympärimaailmaa, aina Suomea, Afrikkaa ja USA:ta myöten. Osuuskunnan päämäärinä on tuottaa korkealaatuisia tuotteita ja osuuskunta takaa maanviljelijöille paremman tuottajahinnan heidän tuotteilleen. Olisikohan meillä Suomessa kenties jotain kehitettävää tämän kaltaisten yritysten suhteen?


Toinen paikka jossa kävimme, oli Angus Soft Fruits, East Seaton Farm. Tilan omistaa Lochard Porter niminen henkilö ja hänen vaimonsa. Heillä oli viljelyksessä 160 hehtaarilla ohraa, perunoita, mansikoita, vadelmia, mustikoita sekä karhunmarjoja. Vaikuttavin tekijä tässä on se, että tilan liikevaihto pyörii useammassa kymmenessä miljoonassa punnassa. Tila toimittaa tavaransa TESCO nimiselle elintarvikeketjulle, joka on yksi suurimmista Iso-Britanniassa. Sesonki aikaan tilalla on töissä Itä- Eurooppalaisia työntekijöitä yli 400 ja sesonki ajan ulkopuolella on töissä parisenkymmentä pakkaajaa. Tila pakkaa sesongin ulkopuolella Portugalilaisia, Espanjalaisia sekä Marokkolaisia marjoja ja toimittaa ne keskusliikkeeseen.

Skotlannissa maanviljelijät näyttävät painivan monesti samankaltaisten ongelmien kanssa kuin Suomessakin ja on ollut todella mielenkiintoista nähdä täkäläisten maanviljelijöiden ratkaisuista taata oma toimentulonsa. Kylvöjen alkuja täällä nyt odotellaan, kun Suomessa on vielä kuuleman pakkassäät!

Terveisin
Simo

 
 
 

Virtuaalikylä | Uudenlainen oppimisympäristö | 2019