Tila
Toiminnot
Raportointi
Ohjemappi
Analyysit
Valokuvat
Videot
Blogit
Karttaan

 

Blogit

 
Kirjoittajan esittelyKirjoittajan esittely

Etsi blogista:

Katso uusimmat

Vuosi 2009:
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu


 
24.4.2009
Kevättä ilmassa!
Viikko onkin vierähtänyt todella nopsaan, ja vastahan tänne viimeksi kirjoittelin... Siitä huolimatta vähän kertausta viikon tapahtumista ja kohokohdista :)

Sunnuntaina olimme Lopella kavereidemme Hannun ja Mikon luona HH Medi ET:n satatonnarijuhlissa. Menimme heti aamusta Huittiin (ovet "aukesivat" klo 10), kun iltapäivällä piti taas olla kotona sorvin ääressä. Mikko oli laittanut aivan ihanaa ruokaa ja jälkkäriksi saimme pashaa ja kulitsaa! Itse päivänsankari näyttäytyi pihanurmella keskipäivän jälkeen ja täytyy sanoa, että vaikka lehmä onkin jo hyvään ikään ehtinyt, se oli ikäänsä ja tuottamiinsa maitokiloihin nähden nuorekas lehmä! Oli todella ilo osallistua Medin satatonnarijuhliin! Kaikenlaiset "karjakinkerit" ovat siitä kivoja, kun näkee tuttuja lehmäihmisiä, joita ei muuten juuri tapaa ja voi vaihtaa kuulumisia ja ennenkaikkea puhua mistäs muustakaan kuin lehmistä! :)

Maanantaina alkoi sitten itse navetan rakentaminen pohjien kaivamisella. Alkuviikon täällä oli oman väen lisäksi kaivurikuski ja muutama talkoolainen ruokapöydässä, joten puuhaa on tuvassakin piisannut. Tänään on ensimmäinen tällä viikolla, kun ei ole ketään "ylimääräistä" ruokittavana. Rakennusfirman miehiä ei muoniteta, heillä on oma "työmaakoppi" työmaan vieressä, nimittäin vanha asuntovaunu! Mutta ajaa varmasti asiansa paremmin kuin hyvin. Joka tapauksessa, maanantai ja tiistai, osa vielä keskiviikostakin meni navetan pohjan ja lietekuilujen kaivamisessa ja sorastamisessa. Eilen saatiin sorastus loppuun ja tänään on koko päivän ollut iso nosturiauto nostelemassa kokoojakuilun seinäelementtejä paikoilleen. Elementit teetettiin Koskella toimivassa betoniyrityksessä.  Ainoastaan kokoojakuilu tehdään elementeistä, muut lantakuilut tehdään harkoista kun ne ovat ns. matalat kuilut eli raappa kulkee ritilän alla, niin hinnassa ei ollut niiden kohdalla suurta eroa elementtien ja harkkojen välillä. Mutta kokoojakuilu on sen verran syvempi, että se kannatti tehdä elementeistä. Huomenna mäki sitten hiljenee viikonlopuksi. Ihan hyvä, että viikossa on 2 vapaapäivää rakentamisesta että saa vähän hengähtää välillä :)

Keskiviikkoiltana Seinäjoen International Ayrshire Showssa luokkansa 3:ksi sijoittunut, Huitilta alkiona ostettu HH Conn Yvonne Sue ET poiki meille lehmävasikan Des Prairies Potterista! :) Olin ihan hangon keksinä pienestä tytöstä, kun viime vuonna ja vielä tänäkin vuonna on tullut tosi paljon sonnivasikoita (ja etenkin niistä parhaista), niin sitten tulikin tosi odotettu tyttö! Ikävä kyllä vasussa tuntuu olevan "Potterin vikaa" eli se ei vaikuta kovin hyvävoipaiselta :( Potterin vasikoissa on kuulemani mukaan ollut melko paljon heikkoja vasikoita, mutta toivotaan nyt että tämän kanssa kävisi kaikesta huolimatta hyvin. Vasu nimettiin T. Elisabethiksi :) Yvonne Sue ET:n isä on Shady Walnut Conn ja emä Kellcrest Marie Sue ET, jonka isä on Royalcroft Brendan. Sitä pohdin itsekseni mikä vaikutus tuolla Brendanin esiintymisellä vasuun sitten on, kun se esiintyy Elisabethin sukutaulussa kaksi kertaa kolmannessa polvessa... Yvonne sen sijaan vaikuttaa oikein mukavalta robottilehmänalulta, vetimet on nätisti sijoittuneet ja virtauksetkin tuntuisivat olevan melko nopeat :) Ja se on niin kiltti lehmä! :)

Eilen oli vuorossa sitten umpilehmien karsinoiden ja vasikkalan tyhjennys. Umpilehmät ovat tämän talven viettäneet konehalliin tehdyissä väliaikaisissa karsinoissa, jotka kuivitetaan pääasiassa olkisilpulla. Tyhjennyksen yhteydessä pohjalle laitetaan kuitenkin reilu kerros turvetta. Turve edistää lannan palamista ja helpottaa myös siivousta, kun se ei liiskaannu samalla tavalla kiinni kuten olki. Karsinat on tehty puusta, eläimet ruokitaan pääasiassa oljesta tehdyllä appeella ja vesi on vanhoissa valurautaisissa kylpyammeissa, jotka täytetään navetalta vedettävällä letkulla kaksi kertaa päivässä. Ape riittää kerrallaan n. 2-3 päiväksi. Umpilehmien kanssa hallissa ovat myös tiineet hiehot. Karsinat tyhjennetään Schäffer-pienkuormaajalla maansiirtokärryyn, jolla lanta viedään lantapatteriin. Lanta varastoidaan lantapatterissa, koska meillä ei ole kuivalannalle erillisiä varastotiloja, kun sitä kertyvä määrä vuosittain ei ole kovin iso. Tänä talvena on kuitenkin tullut reilummin johtuen juuri tästä eläinten tilapäissijoittamisesta. Aikaisemmin kuivalantaa kertyi vain 30 m2 kokoisesta vasikkakarsinasta, joka tyhjennetään suunnilleen kerran kuussa tai miten tarvetta on.

Siinäpä viikon tapahtumat pääpiirteissään.. Työmaa on jo hiljentynyt, kello kun on ehtinyt jo yli neljän. Seuraavaksi jännätään alkiosta syntyneen Kellcrest Ultima ET:n poikimista! Josko tällä kertaa tulisi lehmävasikka, viime vuonna se teki mokoma sonnin Hectorista :( Nyt syntyvän vasikan isä on Calimero, joten tyttöä toivotaan kovasti! Ultima ET:n isä on Woodland View Pardner ja emänisä BBB Kellogg, emälinja takana on yksi Kanadan kuuluisimmista eli Kellcrest Happy:n lehmäperhe. Happy on luokitettu EX94-2E eli se on siis kaksi kertaa luokitettu excelentiksi! Se on lypsänyt 6:lla laktaatiolla 61500 ja rapiat pitoisuuksin r-% 4,3 ja v-% 3,5. Emänemä Happy Spirit on luokitettu EX93-7E ja se on lypsänyt 9:llä laktaatiolla 120500 ja rapiat hyvillä pitoisuuksilla! Viimeksi kun olen Happy Spiritin Kanadassa nähnyt omassa "excelent-karsinassaan" se on ollut todella nuorekas ja hieno lehmä, ei ikinä uskoisi että se on jo yli 15-vuotias! Ultiman täyssiskot Porsche ja Shakira ovat luokitettu Porsche EX90-2E ja Shakira EX90, kumpikin ovat lypsäneet yli 10000 kg maitoa vuodessa. Ne eivät olisi voineet vielä saada enempää excelent-luokituksia, kun ne ovat vasta 3 ja 5 kertaa poikineita ja lehmä voi saada ensimmäisen excelenttinsä kolme kertaa poikineena... Mutta näitä taustoja vasten ei varmaan tarvitse ihmetellä, miksi niin kovasti odotan Ultimalta lehmävasikkaa ;)

-Iina-
 
 
 

Virtuaalikylä | Uudenlainen oppimisympäristö | 2018