Tila
Toiminnot
Raportointi
Ohjemappi
Analyysit
Valokuvat
Videot
Blogit
Karttaan

 

Blogit

 
Kirjoittajan esittelyKirjoittajan esittely

Etsi blogista:

Katso uusimmat

Vuosi 2009:
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu


 
3.5.2009
Vappu tuli ja meni...
Taas on viikko mennyt nopeaan. Näin se aika kuluu, kun "sesonki" alkaa. Mutta kerrataanpa taas vähän tapahtumia :)

Eipä ollut sitten siitä viimeksi kertomastani Elisabethista eläjäksi, se kuoli 2 pv:n ikäisenä :( Olihan se alusta asti heikko ja huononlainen, ei kertaakaan juonut itse tuttipullosta vaan piti letkuttaa :( Toisaalta oli helpotus, että kuoli pois kitumasta kun oli kerran niin reppana, mutta kyllä harmittaa kun aina ne parhaat menee!
Ja K. Ultima ET päkisti sitten tämän viikon keskiviikkona valtavan suuren SONNIVASIKAN Calimerosta :( Harmitus oli suuri, kun vasikan sukupuoli selvisi mutta kyllä sen jo sorkista vähän näki ja viimeistään otsan mallista, kun se tuli ulos että sonnipa on. Ultiman sonnipoika nimettiin T. Eddieksi. Jo torstai-iltana Eddie sai kaverin, kun Ylva-hieho (Iceman*V-V. Rana ET) päkisti maailmaan pienen mustan angus-pojan. Ylvan vasusta tuli Eppu ja oltiin tyytyväisiä, että oli sonni niin kelpaa vähän paremmin välitykseen ja saa vähän paremman hinnan :) Liharoturisteytyslehmiset tahtoo kelvata aika huonosti välitysautoon eikä niistä saatava hinta ole hoitoon ja sonnivasikan hintaan nähden kovin häävi. Seuraava poikija on niin ikään hieho ja poikii myös angus-sonnista. Odotettu poikimispäivä on 6. päivä ja luulisin kyllä poikivan ihan ajallaan, sen verran "kypsän" näköinen hieho alkaa jo olla :)

Sunnuntaina iltanavettaa yksin tehdessäni ihmettelin, kun yksi lehmä kulkee tissit täynnä maitoa ja huutelee että onko se kiimassa ja unohtanut käydä lypsyllä. Täysien utareiden totuus paljastui ajettuani sen robotille, että siltä oli tunnistin hajonnut! Kyllä alko taas sappi kiehua, onneks löysin vielä yhden ehjän tunnistimen kotoa jotta sain lehmän oloa helpotettua! Meillä on robotilla siis Lelyn ns. märe-tunnistimet eli tunnistin mittaa lehmän aktiivisuuden lisäksi myös sen märehtimisminuutteja, jotka sitten näkyy tietokoneen ruudulla hienoina käppyröinä. Ideahan näissä on tosi hieno, mutta toteutus tökkii pahemman kerran sillä tämä oli jo 6:s rikkimennyt tunnistin ja robotti on siis ollut käytössä 6 kk. Se tekee yhden pimentyneen tunnistimen per kuukausi ja se on minusta ihan liikaa! Varsinkin, kun ne tunnistimet ovat pimentyneet ihan ennalta-arvaamatta. Yht'äkkiä vaan joku kerta lehmä ei tunnistukaan robotilla, kun tunnistimen akku on loppu eikä lehmää saa näin ollen lypsetyksi robotilla. Tunnistimet eivät tietenkään olleet halvimmasta päästä, onhan kyseessä uusi hieno innovaatio! Alkaa vaan olla innovaatiolla jo kova hinta, kun koko ajan saa olla pelko persuuksissa koska seuraava tunnistin taas menee pimeäksi ja sitten ei ookaan enää ehjiä vaihtaa tilalle...

Vapun vietosta saimme tänä vuonna nauttia ihan "rauhassa", kun oli lomittaja! Harvinaista herkkua näin pyhinä olla lomalla, mutta kun kerran tarjottiin niin mikä jottei! Sai nukkua sitten vapunpäivänaamuna vähän pidempään, paitsi miehet lähti kyllä jo aika aikasin pellolle apulannan levitykseen. Torstaina levitettiin jo omille nurmille apulannat, perjantaiksi jäi sitten vielä sopimusnurmien lannoitus. Omat nurmet saivat torstaina myös lietettä multaimella levitettynä, oikein vapun kunniaksi koko naapurusto haisikin sitten sille itselleen ;) Meillä päin ei onneksi kukaan valita eikä tässä ole naapureita ihan lähellä. Ei se nyt niin pahasti edes haissut, mutta pienen vienon tuoksun huomasin illalla kun kävin vielä ennen vapunjuhlintaa lenkillä :)

Kylvöhommia on jo vähän aloiteltu, eilen ja tänään levitettiin lietettä kylvömaiden alle ja mullattiin lietteet, alkuviikosta sitten kylvöille :) Huomenna aloittaa taas harjoittelijakin, joten eiköhän tästä taas uusi viikko lähde käyntiin uusin kujein! :) Nyt kello on jo vaikka mitä ja aamulla pitää mennä opastamaan lomittajaakin (tulee eri lomittaja kuin tänään), joten hyvää yötä kaikille! :)

-Iina-
 
 
 

Virtuaalikylä | Uudenlainen oppimisympäristö | 2018