Tila
Toiminnot
Raportointi
Ohjemappi
Analyysit
Valokuvat
Videot
Blogit
Karttaan

 

Blogit

 
Kirjoittajan esittelyKirjoittajan esittely

Etsi blogista:

Katso uusimmat

Vuosi 2009:
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu


 
6.5.2009
AbSoLuTiStI ;)
Päätinpä taas kirjoittaa kuulumisia :)

Maanantaiaamuna lähdimme ystäväni kanssa hakemaan hiehoa kotiin Saaren eläinklinikalta. Hieho vietiin sinne reipas kuukausi sitten sen katkaistua jalkansa ritiläpalkkipohjaisessa ryhmäkarsinassa. Koskaan aiemmin ei ole näin käynyt, mutta näköjään voi noin huonosti myös käydä. Absolut oli onnekas, sillä jalka on parantunut lupaavasti :) Näyttelyeläintä siitä ei tule (vaikka onkin todella kaunis hieho), mutta se ei ollut tarkoituskaan. Kunhan jalka kestää normaalin pihattolehmän elämän! Jalka siis kipsattiin heti vietyämme sen Saareen ja nyt sillä on tukilasta siinä jalassa, lastaa pitää pitää vielä 2 viikkoa. Sen jälkeen lasta vaihdetaan tukisiteeseen, jota pidetään viikko. Absolutia ei saa laskea tänä kesänä ollenkaan laitumelle, mutta ei ollut tarkoituskaan sillä se pitää kohta siementää, kun ikää on jo 16 kk :) Hyvin se käyttää kipeää jalkaa, kävelee siis ihan neljällä jalalla ettei hypi kolmella! Ja Absolut on tosi pirteä, oli jo ennen klinikkareissuakin! Laitan tähän kuvat Absolutista ennen ja jälkeen klinikkareissun :)
Ennen... Huomaa siis, että vasen etujalka on sääriluun kohdalta ihan turvoksissa!


... ja jälkeen. Murtunut jalka on tukilastassa, joka on teipattu ilmastointiteipillä :)


Eilen kävi sitten eläinlääkäri tekemässä tiineystarkastuksia, kaiveltiin vähän hiehojen munasarjoja (ei mitään kiiman merkkejä!) ja nupoutettiin yksi vasikka. Meillä eläinlääkäri rauhottaa ja puuduttaa vasikat nupoutuksen ajaksi, ettei niille jäisi niin pahoja traumoja kolvaamisesta ja onhan se itselle helpompaa kun kolvattava ei potki ja sätki niin paljoa! Heti kolvauksen jälkeen eläinlääkäri laittaa pitkävaikutteisen kipulääkkeen pikkuisille :) Olen ottanut tavaksi kuukausittaiset rutiinikäynnit jo pari vuotta sitten, eläinlääkäri tekee aina tiineystarkastuksia ja sitten näitä vasikoiden nukutuksia niillä käynneillään. Eilen tongittiin siis myös 7:ltä hieholta munasarjat ja neljällä niistä oli toimimattomat, joten ne saivat hormonikierukat kiimakierron käynnistämiseksi. Lehmän hedelmällisyys on aina yhtä kiehtovaa eikä siinä tunnu olevan mitään sääntöjä, kun parressa olevista 16:sta hiehoista osalla kiimat toimii hienosti samalla ruokinnalla kun toiset eivät toimi ollenkaan! Hiehot eivät siis ole mitenkään ali- tai ylikuntoisia, tiedä sitten mistä johtuu moinen. Tiineystarkastettavia oli eilen 8 ja niistä oli vaan yksi tyhjä! Sekin sellainen, minkä ounastelinkin olevan tyhjä ja siltä löytyikin sitten joku merkillinen kasvain munasarjoista.. Lehmä meni siis poistolistalle, olin päättänyt jo aiemmin että jos se ei tiinehdy niin se saa lähteä, kun ei ole mikään robottilehmä alkuunkaan mutta poisto olisi tässä tapauksessa tullut joka tapauksessa, sillä siihen vaivaan ei ole muuta lääkettä kuin korkealaitainen. Pitää muistaa sitten ilmoittaa teurastamolle, kun noudon aika koittaa että ottavat sen kohdun ja munasarjat talteen, niin eläinlääkärimme käy ihan mielenkiinnosta tutkimassa mitä sieltä löytyy, kun pelkän rektalisoinnin perusteella ei voinut tehdä varmaa diagnoosia! Ja kyllähän se tietysti itseäkin kiinnostaa, mitä sieltä löytyy :)

Kylvöjä siis aloiteltiin viikonloppuna ja maanantaina saatiinkin Marttilassa kylvöt tehtyä. Parhaillaan miesväki ja harjoittelija ovat Somerolla toukotöissä, meillä on minun kotipaikassani 15 ha vuokrapeltoa ja sitten on isän 20 ha kylvettävänä. Tässä kotona meillä onkin kaikki pellot nurmella, joten kevättyöt (lietteenajo, apulannan levitys) olivatkin kokonaan urakoitsijoiden hommia!
Rakennustyömaalla tehdään huomenna taas valuja, kun pilarit valetaan. Työmiehet on koko viikon kasanneet kummallisen näköisiä rautakehikkohäkkejä. Tämä pohjatöiden tekemisvaihe tuntuu aina niin puuduttavalta, kun työ etenee hitaasti eikä mitään näkyvää tahdo tulla vaikka aika kuluuuuuuu... Mutta jahka saadaan seinät pystyyn, niin eiköhän ala tapahtua! :)

-Iina-
 
 
 

Virtuaalikylä | Uudenlainen oppimisympäristö | 2018