Tila
Toiminnot
Raportointi
Ohjemappi
Analyysit
Valokuvat
Videot
Blogit
Karttaan

 
Tallityöviikot
Tallityöviikot
Tallityöviikko


Tallityöviikkoja eli oppilaiden mukaan päivystyksiä, on peruskoulupohjaisilla opiskelijoilla 10 ov ja yo-pohjaisilla 4 ov, sillä heillä on suhteessa opiskeluaikaan enemmän työssäoppimista. Tallityöviikkolaisia on paikalla vaihtelevasti 7-10 henkilöä. Porukka pyritään jakamaan tasaisesti ratsutalliin, ravitalliin, pihattoon ja vierastalliin (pihaton ja vierastallin tekee samat päivystäjät), ottaen huomioon tallien työmäärän.


Jokaisen oppilaan olisi tarkoitus päästä tekemään tallityöviikko niin ratsu- ja ravitallissa, kuin pihatossa ja vierastallissakin.


Työmäärää ei talliviikolla kannata säikähtää, sillä porukassa hommat hoituvat nopeasti. Tallityöviikko tuo myös vaihtelua kouluarkeen. Keittäjät pitävät hyvän huolen työläisistä, joten nälkä ei pääse yllättämään.


Leevi ja Meri. Kuva: Seija Nyyssönen 2009

Tallityöpäivä


Aamutalli:


Aamutalli alkaa klo 6. Hevosille jaetaan aamukaurat ja lämmöt mitataan, otetaan talliloimet, lämpöpintelit, hauteet ym. pois. Tarvittaessa laitetaan hevosille ulkoloimia päälle ja sitten viedään hevoset ulos.


Sitten on vuorossa karsinoiden siivous ja kuivitus ja käytävien lakaisu, jonka jälkeen pääsee aamupalalle.


Päivätalli:


Päivätalli alkaa n. klo 8:45. Päivätallin meininki ei ole yhtä temmokas kuin aamutallin, mutta tekemistä kyllä riittää ihan kaikille.


Pintelit, satulahuovat, loimet ym. pestään tallin pesukoneessa. Ruokintakärryjen täyttö (mellan ja pellan turvotus, kivennäissankojen täyttö) kuuluu myös päivätallin tehtäviin, ja kaurojen litistäminen ”litistyskoneessa” on varsin hauskaa puuhaa.


Tallia kuuluu myös yleissiistiä (kerran vuoteen talli tyhjennetään ja pestään ja desifioidaan). Lattioiden lakaisu ja ratsutallissa viemäreiden puhdistus kuuluvat siihen, ja lantalakin pitää tasoittaa. Heinäkärryt on hyvä täyttää iltaa varten. Ladon ja tarhojen edustan haravointi ja puhdistus kuuluu myös tallityöntekijöille.


Noin klo 10 jaetaan hevosille päiväheinät - sisälle niille jotka siellä ovat ja ulos tarhoissa oleville. Myös tunnilla olevat hevoset pitää muistaa. Sen jälkeen onkin ruokailu, ja pitkä päivävapaa, jonka innokkaimmat istuvat oppitunneilla ja väsyneimmät makoilevat tallityöviikolla asuttavalla kämpällä.Päivätarkki:


Tarkille mennään noin kello 13. Tallissa olevat liikutetut hevoset tarkistetaan, ovatko hikisiä vai kuivia. Kuivat hevoset viedään ulos tarhoihin ja hikiset jäävät vielä sisälle kuivumaan. Sisälle jääville hevosille vaihdetaan kuivat loimet päälle.
Päivätarkkeja ei ole kaikilla kaikkina päivinä.


Iltatalli:


Iltatalli alkaa kello 16.00. Iltatalli aloitetaan hakemalla hevoset sisälle ja jakamalla iltaheinät. Osa hevosista käytetään kävelykoneessa ennen sisälle tuontia.


Kun kaikki hevoset ovat sisällä, tehdään hoitoja niille, jotka niitä tarvitsevat. Hoitoihin kuuluu jalkojen kääriminen, haavoihin laitetaan jodihaude tai rasvakääre yms. Seuraavaksi jaetaan iltaruuat ja lakaistaan tallin käytävät. Lopuksi jaetaan aamuheinät ulos tarhoihin valmiiksi aamua varten, mikäli sää sen suo. Kun kaikki hommat on tehty on kello onkin 18.


Iltatarkki:


Iltararkki alkaa kello 20. Iltatarkilla käydään ravitallissa, pihatossa ja ratsutallissa. Jaetaan iltaheinät hevosille ja jos on jäänyt liikutuksen jälkeen vielä loimia niin ne otetaan pois. Sammutetaan valot ja lukitaan ovet.


Iltatarkkeja ei ole kaikilla kaikkina päivinä.- Sessu, Memmi, Eija, Salla ja Ansku
(tuotantoryhmä, heho08), sekä ETC
 

Virtuaalikylä | Uudenlainen oppimisympäristö | 2020