Tila
Toiminnot
Raportointi
Ohjemappi
Analyysit
Valokuvat
Videot
Blogit
Karttaan

 

Blogit

 
Etsi blogista:

Katso uusimmat

Vuosi 2011:
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Syyskuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu

Vuosi 2010:
Joulukuu
Marraskuu

Kaikki merkinnät

 
5.7.2010
Kesäjaksolaisilta viikon 26 navetointiraportti


OLLIKKALAN OPETUSNAVETTA:

KESÄAJAN VIIKKO –raportti
 Marko täyttämässä vesikärryä.

Ajankohta:       Ma 28.6. – Ma 5.7.2010
Raportoijat:     Hanna-Mari ja Marko

Erityiset, maidon laatuun vaikuttavat havainnot työskentelyviikon aamu- ja iltalypsyillä?
600 Apila poiki maanantain vastaisena yönä ihan itsekseen lehmä vasikan, jonka nimeksi tuli Hertta (viereisessä kuvassa).
Joten se lypsetään erilleen ja otetaan ternimaito talteen vasikalle. 
556 Ämyli, 546 Victoria ja 595 Aarikka lypsetään myös erilleen, antibiootti maidon takia.

Lauantai aamuna 546 Victorian ja 595 Aarikan sai lypsää tankkiin, kun antibioottimaito testi oli puhdas.
600 Apila lypsettiin ensimmäistä kertaa tankkiin perjantai aamuna.

Havainnot viikon kiimantarkkailujen osalta?
587 Anis siemennettiin kolmannen kerran tiistaina, koska sillä oli havaittu kiiman oireita. Anis veresti perjantaina, lisäksi Anikselta otettiin tiistaina progesteronitesti jälkimaidosta. Testillä halutaan tietää oliko Anis kiimassa siemennettäessä.
548 Veronicalta otettiin myös progesteronitesti perjantai aamuna jälkimaidosta, koska Veronica on limoitellut parisen viikkoa ja halutaan tietää toimiiko Veronican munasarjat.
654 Elysee veresti perjantaina.
513 Vaniljaa seurataan tarkasti näyttääkö kiiman oireita, koska sen siemennyksestä tulee kuluneeksi 3 viikkoa.
653 Emppu hyppi lauantaina.
655 Elanooralla keltainen lima.

Havainnot eläinten terveydentilan osalta ja mahdolliset muutokset?:
Heppu ja Hiutale ovat olleet ripulilla. Hoitona veden sekaan sekoitettuna Benfital plus jauhetta muutaman päivän ajan ja sontaa seurattu tarkasti onko ollut edelleen löysää.

Hertta vasikka joi huonosti tiistaina iltatarkastuksella, vain yhden litran. Päätimme karjanhoitajan kanssa, että katsotaan aamulla josko joisi silloin paremmin. Hertan lämpö oli normaali 38.8 astetta. Aamulla Hertta joi hyvin kaiken maidon.

Perjantaina Heppu oli sairaanoloinen, mutta joi maitonsa kuitenkin hyvin. Mittasimme lämmön ja se oli 40,5 astetta eli reilusti kuumetta. Lisäksi Hertalta ja Hennukalta löydettiin napatulehdus. Soitimme eläinlääkärin paikalle tutkimaan vasikoita. Eläinlääkäri mittasi uudelleen Hepun lämmön ja se oli noussut 41,2 asteeseen. Hepun kaulasta löydettiin jotain outoa, mutta eläinlääkäri ei osannut sanoa mikä Heppua vaivasi. Heppu sai hoidoksi ethacilin 10ml ja rimadyl 2.5 ml 10 vrk:n ajan. Lihassa varoaika 14 päivää. Hertta sai hoidoksi ethacilin 6ml 5vrk:n ajan. Hiutale sai hoidoksi ethacilin 6ml 7vrk:n ajan, molemmilla lihassa varoaikaa 14 päivää.

546 Victoria antibiootti maito testattava 3.7. Viimeinen antibiootti 27.6 ja varoaikaa 5vrk. 556 Ämyli antibiootti maito testattava 6.7. Viimeinen antibiootti 29.6 ja varoaikaa 6vrk. 595 Aarikka antibiootti maito testattava 3.7. Viimeinen antibiootti 27.6 ja varoaikaa 5vrk. Testien perusteella selviää saako maitoa ruveta laittamaan tankkiin.

Heppu ei juonut perjantaina iltatarkastuksella ollenkaan. Annoimme olla ja aamulla koitetaan uudelleen.
Lauantai aamuna Heppu joi hyvin maitonsa ja oli melko virkun oloinen. Kuitenkin Hepulla oli edelleen lämpöä, 40.3 astetta.

Lauantai iltana piikitettiin sairaat vasikat. Marko piikitti Hepun ja Hennukan, Hanna-Mari piikitti Hertan.
Hepulla ei ollu enää kuumetta sunnuntai aamuna. 38.5 astetta oli, eli hoito on ruvennut auttamaan:)
 

Erikoisuudet kesäjakson viikkovuorossa:
600 Apila käyttäytyy asemalla tosi hienosti, ei tarvitse potkurautaa.Lypsyllä kuitenki tarvitsee laittaa potkurauta 595 Aarikalle ja 541 Virginialle.

Perjantaina Hertta sai viimeisen ternimaitonsa, siirtyy alamaitoon.Heppu ja Huntu ruvettiin juottamaan lauantaina enään kaksi kertaa päivässä.Helunalla loppuu juotto kokonaan maanantaina 5.7.

604 Arlan odotetaan poikivan 5.7 ja 599 Adalmiinan 10.7. Adalmiinalla kuitenkin ruvennut tulemaan utaretta, että sitä tarkkaillaan jo nyt.

Torstaina oli hapanpesu lypsyjärjestelmälle.

Perjantaina pikku hiehot siirrettiin toiselle lohkolle.

Sunnuntaina Vitsi pääsi pihalle ummikoiden kanssa samalle lohkolle.Sunnuntaina jätettiin yöksi sisälle Valamonruusu, Adalmiina ja Ammu.
Sunnuntai iltana päätykuilu ei toiminut.
 

Terveiset ja ohjeet navettaväen maanantai aamun navetta-palaveriin: 
Viikko mennyt todella nopeasti ja mukavasti. Tarkkailkaa poikivia lehmiä / ensikoita ja sairaita vasikoita tarkkaan. Maanantaina loppuu Helunan juotto kokonaan. Muistakaa piikittää vasikat!!!  Uppolämmitintä ei kannata jättää kovin kauaksi aikaa yksikseen, lämmittää maidon ihan liian korkeaksi. Hauskaa ja hyvää viikon jatkoa :)
 
Lisäaineistona:
- Vasikan ripulin hoito

 
 
 
 

Virtuaalikylä | Uudenlainen oppimisympäristö | 2021