Tila
Toiminnot
Raportointi
Ohjemappi
Analyysit
Valokuvat
Videot
Blogit
Karttaan

 

Blogit

 
Etsi blogista:

Katso uusimmat

Vuosi 2012:
Marraskuu
Helmikuu

Vuosi 2011:
Lokakuu

Vuosi 2008:
Lokakuu


 
20.2.2012
Kun työnteko on parasta oppimista
Jenna Salpakari (17) ja Juho Vilmi (17) eivät ole omien sanojensa mukaan katunet päivääkään alanvalintaansa. ”Maaseutuyrittäjän opinnot kuulostavat siltä, että maanviljelijöiksi tässä ryhdytään” Juho kertoo. ”Kuitenkin koulutus antaa mahdollisuudet niin paljoon muuhunkin, että vain taivas tuntuu olevan rajana” nuori kaivuriurakoinnista haaveileva mies paljastaa. Luonnonvara-ala vei voiton tekniikasta kiinnostuneen miehen uravalinnassa monipuolisuuden ansiosta. ”Verstas, koneet ja navetta yhdessä ovat ihan voittamaton yhdistelmä, jossa joka päivä oppii ja kokee erilaista. Kaivurihomman lisäksi kiinnostaa myös hevosheinän tuottaminen. Ja mistäpä sitä tietää, millaisista töistä sitä itsensä vielä löytää tulevaisuudessa” Juho Vilmi pohtii. ”Lähtökohdat ovat ainakin kunnossa”.
 
Jenna Salpakarille maaseutuyrittäjän opinnot olivat alun perin ainoa mahdollinen vaihtoehto. ”Hevoset ovat olleet elämässäni aina 3-vuotiaasta asti kun ukki istutti hevosen selkää. En kuitenkaan halunnut opiskella vain eläintenhoitoa, sillä ravimaailmassa tarvitaan laaja-alaista osaamista” Jenna kertoo. ”Raviradan lanaus, paalien siirtäminen, työkoneiden kunnostaminen, kaikki ovat osa raviurheilun arkipäivää.” nuori raviohjastaja jatkaa. Parasta antia opinnoissa on Jennan mielestä ollut työssäoppiminen. ”Teoriaopinnot olivat hyödyllisiä ja työvuoroilla koululla on saatu rutiinia työntekoon. Työssäoppiminen on kuitenkin ollut loistava tilaisuus verkostoitua, saada työkokemusta ja päästä tekemään unelmien töitä”. Hämeenkoskella ravitallilla tehtyä työssäoppimista nuori nainen kuvaa elämänsä huippuhetkeksi.
 
Jennan ja Juhon mielestä luonnonvara-alan opinnot vaativat avarakatseisuutta ja elämänmyönteisyyttä. ”Ei täällä voi elää kello kädessä vaan eläimistä ja työstä on otettava itse vastuu” nuoret kertovat. Jokainen päivä on eläinten, koneiden ja säiden kanssa erilainen ja oma-aloitteisuutta pitää olla jotta erilaisista työtehtävissä pärjää. ”Kaikista töistä kyllä selviää kun on vain tarpeeksi rohkea tarttumaan haasteisiin” Jenna kuitenkin vakuuttaa. Kainuun ammattiopiston Seppälän toimipistettä Jenna ja Juho kuvaavat kuin pieneksi kyläksi, jossa kokoajan tapahtuu jotakin: luonto ja työ ovat kokoajan läsnä opinnoissa ja ihmiset tuntevat toisensa. ”On hienoa kun ilmapiiri on pysynyt välittömänä ja tasa-arvoisena, vaikka opiskelijoiden määrä onkin viimevuosian lisääntynyt. Täällä tuntee tekevänsä työtä, jolla on merkitystä” kuvaavat Jenna ja Juho alanvalintaansa.

 
 
 

 

Kommentoi kirjoitusta:
 
Nimi / nimimerkki (pakollinen tieto)
Syötä tiedot mobiililaitteella
Kommentti (pakollinen tieto)
 
Varmenne
CAPTCHA ImageRefresh
Varmennekoodi kirjoita yllä oleva varmenne (pakollinen tieto)
 

Virtuaalikylä | Uudenlainen oppimisympäristö | 2021