Tila
Toiminnot
Raportointi
Ohjemappi
Analyysit
Valokuvat
Videot
Blogit
Karttaan

 

Blogit

 
Etsi blogista:

Katso uusimmat

Vuosi 2012:
Marraskuu
Helmikuu

Vuosi 2011:
Lokakuu

Vuosi 2008:
Lokakuu


 
20.2.2012
Metsäala työllistää nuoria
Nuoren on helppo työllistyä metsäalalle, ainakin jos on Miikkael Kärkkäistä (18) uskominen. Nuorimies valmistuu keväällä 2011 metsäkoneen kuljettajaks Pohjois-Karjalan ammattiopiston Valtimon yksiköstä. Miikkael on ollut koulutustaan vastaavassa palkkatyössä jo kevättalvesta asti. ”Lähes kaikki luokaltani pääsevät töihin heti valmistumisen jälkeen, osa jopa ennen sitä” Kärkkäinen kertoo työllisyystilanteesta. Koulutuksen saaneille koneenkuljettajille on siis tilausta työmarkkinoilla ja työssäoppiminen auttaa työelämään pääsyä. ”Työssäopimme lähes koko kolmannen vuoden aina syyslomasta eteenpäin ja monet nuoret saavatkin ensimmäisen palkkatyön työssäoppimispaikastaan” nuori metsäkoneenkuljettaja kertoo. Työssäoppiminen on työpaikoilla tapahtuvaa oppimista, jossa osa tutkintoon kuuluvista taidoista opitaan aidoissa työtehtävissä erilaisilla työpaikoilla. Työssäoppimista on ammatillisessa koulutuksessa vähintään 20 viikkoa.
 
Miikkale Kärkkäinen aloitti opinnot elokuussa 2008. Ensimmäisen vuoden hän opiskeli Kainuun ammattiopiston Seppälän toimipisteessä ja senjälkeen hän jatkoi opintojaan Valtimolla. Miikkael arvostaa kovasti opiskelua ja työssäoppimista. Hänen mukaansa pitkä työssäoppiminen on kolmen vuoden ammatillisen koulutuksen päätteeksi loistava asia. ”Palikat loksahtelevat kohdalleen ja teoriassa opittu tieto siirtyy käytäntöön. Koulutus antaa valmiudet siirtyä työelämään, jossa sitten hankitaan ammattitaitoa tekemällä.” Kärkkäinen kertoo. ”Koneenkäytön oppii nopeasti, mutta metsäkoneenkuljettajan ammattitaitoa on oikeiden valintojen ja nopeiden päätösten tekeminen. Sen saavutata vain tekemällä monipuolisesti erilaisia töitä ja harjoittamalla silmäänsä erilaisilla metsikkökuvioilla” Kärkkäinen lisää.
 
Metsäalan valintaan Miikkael Kärkkäinen on ollut tyytyväinen, olihan se hänen ykkösvaihtoehtonsa yhteishaussa. ”Olen enemmän tekijä kuin lukija ja metsäalalla pääsen yhdistämään työskentelyn luonnon ja koneiden kanssa” Miikkal kertoo alanvalinnastaan. Metsäkoneenkuljettajan työ on vaikuttanut vastuulliselta ja itsenäiseltä ja alalla on runsaasti jatko-opintomahdollisuuksia. Kärkkäisen tulevaisuudensuunnitelmat on kuitenkin lyöty lukkoon seuraavan vuoden osalta. ”Töihin ja armeijaan” hän toteaa. Myös harrastuksille olisi hyvä löytyä aikaa, sillä Mikkael Kärkkäinen on valittu nuorten maajoukkueeseen skeetissä eli haulikkoammunnassa. Saavutettuna on SM-mitaleita kaikissa väreissä ja haaveena olisi päästä kilpailemaan ulkomaille.


 
 "Työssäoppiminen on parasta opiskelussa” hymyilee vastavalmistunut metsäkoneenkuljettaja
 
 
 

 

Kommentoi kirjoitusta:
 
Nimi / nimimerkki (pakollinen tieto)
Syötä tiedot mobiililaitteella
Kommentti (pakollinen tieto)
 
Varmenne
CAPTCHA ImageRefresh
Varmennekoodi kirjoita yllä oleva varmenne (pakollinen tieto)
 

Virtuaalikylä | Uudenlainen oppimisympäristö | 2021