Tila
Toiminnot
Raportointi
Ohjemappi
Analyysit
Valokuvat
Videot
Blogit
Karttaan

 

Blogit

 
Etsi blogista:

Katso uusimmat

Vuosi 2012:
Marraskuu
Helmikuu

Vuosi 2011:
Lokakuu

Vuosi 2008:
Lokakuu


 Merkinnät, lokakuu 2008:

14.10.2008
Karjatalousalan koulutusta verkossa
Laura Kämäräinen (26) on työskennellyt vajaan vuoden ajan maatalousyrittäjänä Raunilan tilalla Kuusamossa. Maatila on Lauran miehen Jukan kotitila, jossa nuori pariskunta työskentelee nyt yhdessä yrittäjinä. Maalla asuminen on ollut hänen mielestään unelmien täyttymys, sillä kerrostaloasumisen jälkeen Petäjävaaran maisemissa on riittänyt rauhaa ja hiljaisuutta. ”Yllätyksenä maatalousyrittäjyydessä on tullut yrittämiseen liittyvien taitojen ja osaaminen merkitys” Laura kuitenkin pohtii. ”Pelkkä taito viljellä maata ei nykyään kanna kovin pitkälle, vaan maanviljelijän on hallittava monipuolisesti tilan kehittämiseen, suunnitteluun ja yrittäjyyteen liittyviä taitoja”.

Kehittääkseen osaamistaan Laura Kämäräinen hakeutui syksyllä 2007 suorittamaan Karjatalouden ammattitutkintoa verkossa. ”Näin Naturpoliksen ilmoituksen infotilaisuudesta ja lähdin kuuntelemaan, mitä verkko-opinnot pitävät sisällään. Pääsin Kainuun ammattiopiston pilottiryhmään ja tässä sitä nyt ollaan” hymyilee karjatalousyrittäjän tutkinnon suorittanut nuori viljelijä tyytyväisenä. ”Verkko-opinnoissa parasta oli opiskelun vapaus. Maatilan ja lasten kanssa lähipäiville oli hankala lähteä, mutta verkko-opinnoissa lähipäivät tulivat kotikoneelle.” Teknistä taitoa verkossa opiskelu ei Kämäräisen mukaan vaatinut, ainoan hankaluuden opiskeluun toi toisinaan 3-vuotias Elmiina-tytär, jota kuulokkeet kiinnostivat niin paljon, että välillä verkossa opiskelivat yhtä aikaa sekä äiti että tytär.

Laura Kämäräisen mukaan parasta antia koulutuksessa olivat asiantuntijaluennot, jotka syvensivät omalla tilalla hankittua käytännön osaamista. Toisaalta opinnot vaativat itsekuria, sillä luennot sai katsoa omaan tahtiinsa nauhoitteista, mikäli ei varsinaisina lähipäivinä päässyt verkkoon. Samoin tehtävien palautus oli joustavaa. ”Tämä tutkinto oli minulle neljäs, mutta ensimmäinen kokonaan verkossa suoritettu. Toki työssäoppiminen eli tavalliset työt piti tehdä kotitilalla vaan edes tutkintotilaisuuksiin ei tarvinnut ajaa Kajaaniin. Nekin sai tehdä Kuusamossa ja omalla kotitilalla” Kämäräinen summaa kokemuksiaan.

”Kaiken kaikkiaan olen hyvin tyytyväinen opintoihini ja suosittelen verkko-opiskelua erityisesti meille syrjäseudun nuorille viljelijöille. Välimatkat muuttuvat merkityksettömiksi kun opinnot tuodaan kotikoneella ja oman yritystoiminnan aloittamisen ohessa on hankala opiskella muuten” Kämäräinen miettii. ”Opinnot sopivat hyvin myös 20 ov:n koulutusvaatimuksen täyttöön, sillä ne on mahdollista räätälöidä jokaiselle erilaisiksi”.


Laura Kämäräinen suoritti karjatalouden ammattitutkinnon verkko-opintoina ensimmäisessä pilottiryhmässä viiden muun opiskelijan kanssa Koillismaalta.
14.10.2008
Tundralta Floridaan rangeriksi

Kirsimarja Schroderus juo kuumaa kahvia hymy huulillaan Kainuun ammattiopiston kahviossa ja muistelee mennyttä vuotta. ”Tämä on ollut aivan mahtavaa aikaa, tuntuu kuin olisin saanut lottovoiton” hän sanoo kerratessaan menneen vuoden tapahtumia eräopaskoulutuksen kalkkiviivoilla. Muisteltavaa riittääkin, sillä ennakkoluuloton nainen on tehnyt työssäoppimisiaan aina Floridassa asti. ”Myakka River State Park on valtion luonnonpuisto, jossa työskentelin rangerina. Tehtäviini kuului turistien valvominen sekä puiston ylläpito ja siisteys” Kirsimarja kertoo.
 

Vaikka Kirsimarja Schroderus ei kokenut Suomen eräopastaidoista olleen juurikaan hyötyä täysin uudessa ympäristössä, sai hän Floridasta paljon arvokasta osaamista mukaansa. ”Kielitaito ja kyky selviytyä uusissa tilanteissa on eräoppaalle hyvin tärkeää. Ja kyllä ulkomailla työskentely avartaa” Kirsimarja kertoo. ”Ja kyllä vaaleaa suomalaisnaista ihmeteltiin, kyseltiin miten olin eksynyt tundralta tänne etelään” Kirsimarja naurahtaa.
 

Toiseksi työssäoppimispaikakseen Kirsimarja valitsi Luoston Luontosafarit, joissa hän työskenteli lähinnä moottorikelkkasafarien vetäjän. ”Monipuolista sesonkityötä, sopii minulle erittäin hyvin. Silloin taotaan kun rauta on kuumaa, ja levätään rauhallisempana aikana ” Kirsimarja sanoo kuvatessaan eräoppaan ammattia. Ja työllisyystilannekin näyttää hyvältä. ”Minulle on luvattu töitä Luostolta ja voimme muuttaa perheeni kanssa työn perässä Lappiin. Kyllähän tämä on etelän kaupunkilaistytölle todeksi muuttunut unelma.” Kirsimarja kertoo hymy huulillaan.

14.10.2008
Puutarhatalouden ammattilaiseksi Seppälässä

Puutarhuriksi ensimmäistä vuotta opiskeleva Piia Paananen (17) kertoo olevansa hyvin tyytyväinen alanvalintaansa. ”Hakeuduin puutarhatalouden opintoihin, koska olen aina pitänyt kukista. Olen viihtynyt tosi hyvin Seppälässä ja oppinut paljon jo ensimmäisen vuoden aikana alasta. Eniten olen pitänyt asetelmien tekemisestä ja kukkasidoinnoista” Piia kertoo. ”Parasta opiskelussa on käsillä tekeminen. Toeriatunnit ovat mielenkiintoisia, mutta niille sopivaa vastapainoa antaa käytännön työskentely puutarhalla sekä kasvihuoneella, kukkasidonnassa että asiakaspalvelutehtävissä.”
 

Tulevaisuudessa nuori nainen suunnittelee tekevänsä alalla töitä ainakin jonkin aikaa. ”Haluaisin saada lisää käytännön työkokemusta, mutta myös hortonomin jatko-opinnot ammattikorkeakoulussa kiinnostavat” Piia kertoo. Hän kertoo odottavansa ensimmäistä työssäoppimisjaksoa kovasti, mutta on tyytyväinen saadessaan ensin harjoitella töitä oppilaitoksen puutarhalla. ”Työssäoppimiseen lähtee turvallisin mielin, kun saa ensin hankkia osaamista koululla” Piia kertoo hymyillen.
 

Puutarhatalouden opintoja Piia suosittelee. ”Ala sopii kaikenlaisille ihmisille eikä iällä tai sukupuolella ole väliä alanvalinnassa. Tärkeintä on halu työskennellä kasvien ja asiakkaiden kanssa.”

Virtuaalikylä | Uudenlainen oppimisympäristö | 2020