Tila
Toiminnot
Raportointi
Ohjemappi
Analyysit
Valokuvat
Videot
Blogit
Karttaan

 

Blogit

 
Etsi blogista:

Katso uusimmat

Vuosi 2013:
Marraskuu


 
22.11.2013
Opintomatkan 1. ja 2. päivä, 22.-23.2013
Starttasimme Seppälästä kohti Helsinkiä eilen aamulla kello 5:30 kahdella koulun autolla. Matkalta poimimme kyytiin lisää eläintenkouluttaja opiskelijoita ja hiljalleen lähestyimme Helsinkiä puolen päivän jälkeen. Ensimmäinen opintomatkamme kohde oli Helsingissä toimiva koira- ja kissakoulu Heiluva Häntä. Noora Hämäri, joka toimii yhtenä yrittäjänä Heiluvassa Hännässä on myös itse eläintenkouluttaja opiskelija (Amiedusta). Hän esitteli meille yrityksen toimitiloja ja kertoi heidän toiminnastaan sekä omaista opinnoistaan Amiedulla.

Tutustuimme aluksi koulun virikeluolastoon, jota käyttävät niin koirat, kissat kuin  fretitkin.


Sinikka tutustuu luolastoon :)
Opaskoirakoulu Vantaa 22.10.2013


 

Opaskoirakoulu Espoossa on Näkövammaisten keskusliiton alaista toimintaa. Opaskoiratoiminta on aloitettu alun perin Saksassa, jossa on saksanpaimenkoiria käytetty alun perin oppaana. Suomessa opaskoiratoiminta on aloitettu Mannerheimin aloitteesta sotien jälkeen (1940), jolloin koirien käyttö on aloitettu oppaana sodassa sokeutuneille sotilaille.

 

Näkövammaisten keskusliiton opaskoiratoiminta on julkisin varoin ylläpidettävää toimintaa. Sairaanhoitopiirit kustantavat opaskoiria potilaille/asiakkaille, joista opaskoirakoulu saa tulot ikään kuin ”koiran vuokraamisesta” asiakkaalle. Koira pysyy aina opaskoirakoulun omistuksessa, jolloin koirat ovat ikään kuin vuokralla asiakkailla.

 

Opaskoirarotuna Suomessa on tällä hetkellä pääsääntöisesti labradorinnoutajia, mutta myös on käytetty esim. joitakin risteytyksiä, saksanpaimenkoiria, kultaisia noutajia ja uutena isoa villakoiraa, jotka ovat vielä koulutuksessa.

 

Opaskoira aloittaa elämänsä sijaisperheessä, jossa se elää elämästään ensimmäiset 1,5 vuotta. Sen jälkeen koira siirtyy koulutukseen, jossa testataan ensin koulutukseen pääsevät/sopivat koirat. Opaskoira on koulutettu työtehtäväänsä noin 2-2,5 vuoden ikäisenä.

 

Lisäpalveluna opaskoirakoulu hoitaa koirien spermapankkia, jota voi käyttää myös ulkopuoliset asiakkaat. Sperman säilönnällä pystytään varmistamaan hyvin myös tulevien opaskoirien laatua.

Alla kuvia kohteesta. Paikka oli oikein siisti ja hygieninen, sekä toiminta erittäin asiallista.


Suomen Kennelliiton hyväksymä OPVET spermapankki tarjoaa kaikki koirien spermapankkitoiminnot. Näkövammaisten Keskusliitto ry Opaskoirakoulun yhteydessä toimivassa spermapankissa suoritetaan sperman pakastuksia, säilytystä, spermatestejä sekä järjestetään sperman siirtoja eri kohteiden välillä.Toimintaa meille esitteli toimistosihteeri Johanna Ruokonen. Kuvassa ollaan koulun kennelrakennuksessa, jossa opaskoirat ovat koulutuksensa ajan.

Opaskoirakoulun kennelrakennus; edessä ulkotarhat koirille. Koirille oli omat suuremmat juoksutustarhat molemmin puolin tietä.

Helsingin koirauimala
 

Pääsimme tutustumaan perjantaipäivänä Helsingin Koirauimalaan. Ovella katsellessa paikka muistutti aika paljon tavallista ihmisuimahallia kloorin hajua myöten. Vastaanotossa oli myytävänä uikkareiden ja uimalasien sijaan koirien uimavarusteita, ruokia ja kaikkea koirien hoitoon liittyvää oheistuotetta.


Uima-altaita oli kaksi, joista toinen oli viileämpi ja toinen hieman lämpimämpi. Altaisiin johti liuskat, joita pitkin koiran on turvallista tulla altaaseen. Meillä kävi tuuri, sillä pääsimme seuraamaan kahta asiakaskoiraa, jotka vaikuttivat jo kokeneilta uimareilta. Ne olivat tuttuja toisilleen, ja saivat uida ohjaajiensa kanssa ilman koirien uimaopettajaa.


Katja Pietiläinen toimii tällä hetkellä ainoana uittajana ja hän tuntui nauttivan työstään. Uiminen sisäaltaassa ei ole kaikille koirille automaattisesti helppoa, ja niinpä jokainen uusi asiakas tutustuu uimiseen ja opettelee menemään turvallisesti altaaseen uittajan kanssa. Vasta kun koira varmasti hallitsee turvallisen allaskäyttäytymisen, se saa käydä omistajansa kanssa omatoimisilla uintivuoroilla. Katja opettaa koirat myös uimaan oikeassa asennossa ja oikealla tyylillä, jotta uinnista olisi hyötyä, eikä se rasittaisi koiraa.


Uinti on koirille mainio liikuntamuoto, ja sitä voidaan käyttää fysioterapiana kuntoutuville koirille sekä ennaltaehkäisemään vaivoja ja ylläpitämään lihasten ja nivelten terveyttä. Sisäuimala mahdollistaa uinnista nauttimisen myös talvella.


Jos asuisimme lähempänä, käyttäisimme mieluusti omia koiriamme uimassa. Toivottavasti myös Kainuuseen saadaan vastaavanlainen paikka.

 

 
  
 
 

Virtuaalikylä | Uudenlainen oppimisympäristö | 2019