Tila
Toiminnot
Raportointi
Ohjemappi
Analyysit
Valokuvat
Videot
Blogit
Karttaan

 

Blogit

 
Kirjoittajan esittelyKirjoittajan esittely

Etsi blogista:

Katso uusimmat

Vuosi 2013:
Maaliskuu


 
25.3.2013
Vasikan hoito

Miten emo hoitaa vasikan

Emo on vasikan paras hoitaja, kunhan on ensin varmistettu vasikan virkoaminen. Mitä kauemmin emä saa nuolla vasikkaansa, sitä parempi molemmille. Emällä nuoleminen saa aikaan hormonien erittymistä, jolla on myönteisiä vaikutuksia kohdun palautumiseen ja maidontuotantoon. Vasikka tulee kuivaksi ja saa tehokasta hierontaa, mikä parantaa verenkiertoa ja antaa sille paremman alkupotkun elämään.

 

Ternimaidon merkitys

Vastasyntyneelle vasikalle on erittäin tärkeää saada ternimaitoa mahdollisimman nopeasti. Max 4 tuntia syntymästä, maitoa annetaan usein. Vähintään 4krt/pv n.1,5-2litraa kerralla. Maidon lämpötila n.38 astetta.

 

Ruokinta

Maito on pääravintoa ensimmäisinä viikkoina. Vähitellen aloitetaan väkirehun tarjoilu. Juotto voidaan lopettaa, kun vasikka syö 0,8-1kg väkirehua päivässä (n.2kk:n iässä). Aloita säilörehun antaminen maitojuoton loputtua. Säilörehua voi olla tarjolla aikaisemminkin, jotta vasikka tottuu sen makuun. Yli 50% elimistöstä on vettä. Vapaa vesi nopeuttaa kasvua ja  vähentää ripulipäiviä.

Vasikkatilat

Vastasyntynyt vasikka voidaan laittaa yksilökarsinaan. Siellä pitää olla runsaasti kuivikkeita ja tarvittaessa lisälämmitys (lämpölamppu, suoja suoralta auringonvalolta). Yli 8 viikon ikäistä vasikkaa ei saa pitää yksilökarsinassa. Kaikilla vasikoilla lattian on oltava sellainen, että nestemäiset eritteet poistuvat asianmukaisesti tai imeytyvät hyvin kuivikkeisiin.

Lypsykarjassa

Pikkuvasikat suositellaan laitettavaksi pieniin, 3-6 vasikan ryhmiin. Ryhmiä voidaan yhdistää myöhemmin. Suositellaan, ettei samassa ryhmässä olevien vasikoiden ikäero olisi kovin suuri. Vähintään puolet, mutta mieluummin 2/3 karsinasta tulisi olla kiinteäpohjaista ja hyvin kuivitettua makuualustaa. Karsinoiden rakenteiden tulisi olla sellaisia, että karsinat on helppo siivota ja kuivittaa.

Anna, Tatiana, Laura

 

 


 
 
 

Virtuaalikylä | Uudenlainen oppimisympäristö | 2020