Tila
Toiminnot
Raportointi
Ohjemappi
Analyysit
Valokuvat
Videot
Blogit
Karttaan

 

Blogit

 
Kirjoittajan esittelyKirjoittajan esittely

Etsi blogista:

Katso uusimmat

Vuosi 2013:
Maaliskuu


 
25.3.2013
Koulutilan navetta

Koulutilan navetta
Koulu on perustettu 1925. Lypsykarja oli aluksi suomenkarjaa, josta 1960-luvun alusta siirryttiin vähitellen ayshire-rotuun. Nykyiset tuotantotilat on rakennettu 1975 ja ne peruskorjattiin kesällä 2012. Remontin yhteydessä luovuttiin sikojen pidosta ja jatkossa keskitytään lypsykarjan jalostukseen.

Koulun lehmiä ruokitaan aiv-rehulla, kuivalla heinällä ja oljella. Väkirehut jaetaan ruokkijalla. Vuosi sitten tehdyn remontin yhteydessä koululle tuli mylly, jolla litistetään koulutilan omaa viljaa lehmien rehuksi (kaura, ohra). Lisäksi annetaan kivennäisiä, puolitiivistettä ja tarvittaessa rypsiä. Vasikat saavat maitoa, vasikkamysliä ja Primoa. Umpilehmät saavat säilörehua, kuivaa heinää ja olkea.

Remontin yhteydessä navetan parsia muutettiin niin, että lehmät seisovat hännät vastakkain. Samalla navetan puolelle rakennettiin kaksi tilavaa sairas-/poikimakarsinaa.

Navetan keskikäytävän päällä kulkee kisko, jota pitkin kulkevat niin lypsimet kuin hygieniavaunukin rasittamatta lypsäjän käsiä. Lypsinmalli vaihdettiin De Lavalin Milkmasteriin, joka lähettää lehmäkohtaiset tiedot suoraan tietokoneelle. Erillistä mittalypsyäkään ei enää tarvita. Lypsyn yhteydessä otetaan joka maanantai solutesti kaikilta lehmiltä.

Koulun lehmät pääsevät jaloittelemaan aamuisin lypsyn jälkeen. Jaloittelutarha on ollut kovassa käytössä koko talven ajan. Lehmät jaloittelevat viikolla puolesta tunnista kahteen tuntiin joka aamu. Viikonloppuna lehmiä ei laiteta pihalle.

Vanhasta sikalasta remontoitiin lastenhuone vasikoille. Myös umpilehmät ja hiehot saivat uudet valoisat tilat entisestä sikalasta.

 

Kristiina ja Jukka


 
 
 

Virtuaalikylä | Uudenlainen oppimisympäristö | 2021