Tila
Toiminnot
Raportointi
Ohjemappi
Analyysit
Valokuvat
Videot
Blogit
Karttaan

 

Blogit

 
Kirjoittajan esittelyKirjoittajan esittely

Etsi blogista:

Katso uusimmat

Vuosi 2012:
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu


 
31.5.2012
vaihteeksi lypsyä
Tahtoisin lisätä tänne jonnekin videon, mutten osaa sitä tehdä. Lisäksi jos joku tietää miten voisin paremmin järjestää valokuvakansiotani niin otan kiitollisena neuvoja vastaan.
Viime viikko meni aika vauhdilla. Olemme odottaneet viestiä Celineltä, koska voisin mennä koululle (La Ville Davy) tapaamaan Suomeen tulevia opiskelijoita. Kuulemma se on mahdollista vain ennen kesäkuuta eli taitaa jäädä tekemättä. Ehkä ovat kiireisiä vaikkei se vaatisi muuta kuin sen, että he ilmoittavat koska heillä on englannintunti ja minä sitten menisin sinne. Opiskelijat tulevat Suomeen 8.6. ja mikäli käsitin oikein, Hyria on vastaanottava oppilaitos ja myös Uumolle tulee pari opiskelijaa.
Viime viikolla sikalatöiden lisäksi hoidin Belle-ponia. Viilasin sen kaviot koska niissä oli liian pitkät kannat ja nyt ne ovat sellaiset kuten kuuluukin ja kunhan ponia liikutetaan tarpeeksi, kaviot pysyvät pienellä vaivalla hyvinä. Belle hajoitti Broilereiden aidan kun raaputti itseään niin kovin. Tarkastelin vähän lähempää ja löysin siltä väiveitä. Netin kautta vielä tarkistin että ovat pelkästään niitä eikä esim. kanapunkkeja. Rozenn toi lääkettä ja kun Belle joutui rikkonaisen aidan vuoksi olemaan sisällä, teroitin viikatteen, niitin sille vihreää ja lääkitsin ponin samalla. Seuraavana päivänä päästin Bellen ulos ja väiveet ovat nyt toistaiseksi poissa, lääkitys on vielä uusittava. Samoin kävin lääkitsemässä Whoopyn joka ei ole kovin hyvässä kunnossa.
Eläinrakkaus on kiva asia. Mielestäni ei kuitenkaan ole kenenkään kannalta hyvä asia pitää hengissä eläimiä jotka ovat sairaita eikä niitä voida tai ehditä hoitaan. Esimerkkinä Whoopy, sekä se, että kun ehdotin, että jos loukutettaisiin navettakissat ja vietäisiin enin osa piikille ja vaikka kastroitaisiin kolli niin kuulemma ei käy. Ne kaikki ovat sairaita, pennuista suurin osa kuolee muutaman ensimmäisen elinviikkonsa aikana ja silti ne pyrkivät lisääntymään koko ajan. Tietäisin millainen loukun tulee olla ja täällä ollessani voisin auttaa. Niitä on liikaa, niistä on vaivaa, mutta ei haluta lopettaa. Nyt navetalla on kolme reipasta 4-5 -viikkoista pentua ja minua harmittaa se, että ne ovat jo valmiiksi sairaita.
Viime viikonloppuna hoidin lähinnä ponia ja sunnuntaina menimme Rozennen serkun Christelin kanssa StBrieuc:hen seuraamaan tapahtumaa nimeltään Art Rock. Se oli kolmipäiväinen tapahtuma sisältäen musiikkia, taidetta, performansseja ja se keräsi kaupungin keskustaan paljon ihmisiä. Hyvin erikoinen oli esitys Eläinooppera. En ymmärtänyt siitä mitään muuta, kuin että se oli esiintyjille erittäin raskas fyysisesti joten ei sitä voinut olla arvostamatta. Mukana oli viisi mekaanista metallista ja punaisesta paperista/kankaasta rakennettua, oikean kokoista kirahvia. Ne liikkuivat ja pysyivät pystyssä kolmen pyörän varassa ja niitä liikutti sisällä kaksi ihmistä ja ulkoa ohjasivat toiset tarpeen mukaan. Ihmiset kirahvin sisällä kävelivät puujaloilla, jotka olivat kirahvin jalat ja liikuttivat päätä ja kaulaa. Esitys liikkui ympäri kaupunkia ja kirahvit kävivät "kurkkimassa" ihmisten ikkunoissa.
Viime viikolla kävin myös ratsastamassa pitkästä aikaa, jalkani kestää jo aika hyvin lähes normaalin liikkumisen. Olimme maastossa ja reitillämme menimme kahden tuulimyllyn vierestä. Silloin, lähellä tuulimyllyjä kuulin suhinan joka niistä kuuluu. Kahden tuulimyllyn välissä, molempien ollessa korkeintaan 100 metrin päässä, ääni vastasi lentomelua jossain vähän kauempana Helsinki-Vantaasta.
Tämän viikon päätehtäväni on lypsää lehmiä. Maanantaina sain opastuksen lypsykoneeseen, mitä tehdään kussakin eri vaiheessa (aamulla ja illalla eri venttiilit pesua varten) ja toivoin, että loppuviikosta muistan siitä jotain. Kirjoitin kuitenkin paperille niin paljon kuin muistin ja otin ennen iltalypsyä kuvat kaikista osista. Tiistaiaamuna Pierre (Rozennen isä) meni juottamaan vasikoita ja auttamaan sikalassa kun olimme ehkä puolet lehmistä lypsäneet ja kun hän tuli takaisin, olin lypsänyt lehmät ja kone oli pesemässä, pesin vielä asemaa ja olin itsekin vähän ihmeissäni, että muistin kaiken.
Maanantai-iltana lypsin Jean-Pierren kanssa ja mieleni tekisi antaa palautetta. Lehmien utare siis pestään käsin vesisuihkulla ennen lypsyä. Jos lypsäisin yksin eikä tulisi mutkia matkaan, ihanne olisi, että pesisin 3 tai 6 utaretta kerrallaan (riippuen niiden likaisuudesta eli siten pesun kestosta) ja sitten laittaisin alkupäästä lähtien lypsimet kiinni. Näin maito ehtii laskeutua ja liika vesi valua pois. Jean-Pierre on kuitenkin kovin hätäinen pesussa ja tuntuu olevan myös kova kiire kiinnittää lypsimet. Asemaan mahtuu 12 lehmää kerrallaan eli voi tulla tunne, että olisi kiire, mutta lehmien kanssa ei hosuta.
Olen tyytyväinen, kun en ole yhdelläkään lehmällä tarvinnut potkurautaa. Yksi normande on hyvin nopea jaloistaan ja erittäin herkkä eikä nuo miehet saa sitä lypsettyä ilman rautaa. Itse kuitenkin (kun tunnistan lehmän siitä miten jalka ensimmäisen kerran heilahtaa) jätän kaiken liikkeen minimiin, olen hyvin rauhallinen ja vältän ylimääräistä koskemista. Utare tulee puhtaaksi, koneen saan kiinni eikä ole ongelmaa. Tosin tänä aamuna, samalla hetkellä kun painoin lypsimen irroittajan nappia, lehmä päätti potkaista. Lypsin päätyi lehmän jalkoihin ja se talloi sen kunnolla ennen kuin sain sen pois. Sen jälkeen mikään ei mennyt putkeen. Aseman toisen puolen portti temppuili ja sitä pystyi käyttämään vain pitämällä yhdestä ilmaletkusta kiinni samalla ja se hidasti työntekoa. Lisäksi joka toinen lehmä päätti sontia asemaan ja kun ensin luulin, että se yksi lypsin on totaalisen rikki, yritin miettiä miten saan lypsettyä kaikki niin, että sillä puolella on koko ajan 6 lehmää. No, totesin kuitenkin että vain keskuskappale oli reunastaan hieman murtunut ja yhden lehmän sillä uskalsin lypsää joten selvisin itsekseni eikä tullut edes mieleen pyytää apua, sisulla vaan! Lypsyaseman portti ja se yksi lypsin pitää vielä korjata ennen iltalypsyä. Kerron lehmistä sekä lypsystä vielä paljon lisää mutta nyt on mentävä, työt kutsuvat! Pääsen pellolle heinää haraamaan, jee.
Kommentteja ja kysymyksiä kaipaan edelleen, kiitos. Ja kuvia tulossa lisää, olenkin jo vähän viikonloppuna ehtinyt lisäillä.
 
 
 

 

Kommentoi kirjoitusta:
 
Nimi / nimimerkki (pakollinen tieto)
Syötä tiedot mobiililaitteella
Kommentti (pakollinen tieto)
 
Varmenne
CAPTCHA ImageRefresh
Varmennekoodi kirjoita yllä oleva varmenne (pakollinen tieto)
 

Virtuaalikylä | Uudenlainen oppimisympäristö | 2020