Tila
Toiminnot
Raportointi
Ohjemappi
Analyysit
Valokuvat
Videot
Blogit
Karttaan

 

Blogit

 
Kirjoittajan esittelyKirjoittajan esittely

Etsi blogista:

Katso uusimmat

Vuosi 2012:
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu


 
7.6.2012
eläimistä ja niiden käsittelystä
Tänä aamuna lypsyn jälkeen siirsimme vieroitettuja porsaita lihasikalan puolelle. Sen jälkeen taas avauduin Rozennelle miten pahaa tekee katsoa eläinten väkivaltaista käsittelyä. Täällä tilalla asuva ja työskentelevä Jean-Pierre tekee kaikkea, mutta hänen vahvuutensa on kyllä takuulla enemmän koneiden parissa.
Viime viikon lypsin lehmiä muiden tehtävien ohella ja jo maanantain jälkeen osasin käyttää lypsykonetta alusta loppuun ennen lypsyä ja lypsyn sekä pesun jälkeen. Torstaina tulikin tilanne, että hoidin iltalypsyn yksin. Silloin olin erityisen tyytyväinen, lehmien kanssa ei ollut mitään ongelmia eikä tullut mitään yllätyksiä joista olisi mennyt sormi suuhun.
Täällä lypsyasemaan mahtuu kerrallaan 12 lehmää, 6 puolellensa ja malli on kalanruoto. Ennen lypsyä lehmät ajetaan tarhaan josta ne pääsevät pois vain aseman läpi. Mukana voi olla ummessaolevia tunnutettavia, ne saavat silloin myös väkirehua kioskista. Ummessaolevat on merkitty jalkaan mustalla nippusiteellä. Antibioottilehmät eli erikseen lypsettävät merkitään punaisella nauhalla. Yhdellä lehmällä on keltainen muoviremmi jalassa, ilmeisesti sen merkkinä, että se on erityisen herkkä. Lehmät tulevat asemaan yleensä samassa järjestyksessä, rohkeimmat ja arvoasteikossa ylempänä olevat ensin ja arimmat jäävät viimeiseksi. Lehmillä on myös yleensä oma suosikkipuolensa ja jos vain voivat, ne valitsevat sen puolen jossa ne tuntevat olonsa mukavammaksi.
Lehmien liikuttelu aseman montusta käsin on helppoa. Siinä ei tarvitse käyttää kovia otteita tai ääntä eikä voimaa. Kun lehmät ajetaan tarhaan, ensimmäiset pääsevät asemaan suoraan ja portti niiden takaa suljetaan. Lypsyn jälkeen, kun koko kuuden rivi on valmis, etuportti avataan, lehmät ajetaan asemasta pois. Kun etuportti on suljettu, takaportti avataan ja itse saan lehmät liikkeelle helposti ilmoittamalla, että nyt saa tulla. Lisäksi katossa roikkuu narujen varassa killuttimia (niissä on sähkö päällä) joita liikuttamalla myös taaempana olevat saa liikkeelle. Lehmien ei tarvitse juosta eikä pelätä asemaan tuloa. Näin toivoisin ja niin se toimii omalla kohdallani.
Utareet puhdistetaan juoksevalla lämpimällä vedellä käsin. Vaikka utareessa ei olisi näkyvää likaa, hieron mielelläni utareen alaosan, vetimien ympäristön ja vetimet ja niiden päät. Montussa on kaksi vesiletkua joissa on suihkupää. (Täällä vesisuihku toimii peukaloa käyttämällä toisin kuin yleensä Suomessa joten pari kertaa kastelin itseni aluksi ennen kuin opin sen.) Yksi letku riittää kolmen lehmän utareisiin molemmin puolin. Riippuen utareen likaisuudesta ja siten pesun kestosta, siitä kuinka "valmiita" lehmät ovat jo pesuvaiheessa, pesen joko kolme tai kuusi utaretta kerrallaan ja sitten alusta alkaen kiinnitän lypsimet. Kun asemassa työskentelee kaksi, yleensä toinen hoitaa alkupään ja toinen loppupuoliskon. Siinä ei ole tarpeen pitää kiirettä. Maidon pitää laskeutua ja ylimääräisen veden valua pois vetimistä ennen lypsimen kiinnittämistä.
Täällä olen kaivannut letkunohjaimia. Utareen tyhjentyessä usein nostan lypsimen vaaka-asentoon takaneljännesten tyhjentämiseksi. Monella lehmällä on myös vähän etupainoinen utare. Lypsimen ollessa väärässä asennossa utareeseen nähden keskuskappaleesta on vaikeampi nähdä tyhjentyminen kun maito jää sinne pyörimään. Tyhjälypsy ei täällä tunnu olevan niin vaarallista mutta moni lehmä ilmaisee kun utare on tyhjä ja kaipaa irroitusta.
Tällä kaikella olen pohjustanut sitä, miten monella eri tavalla voi saman asian tehdä, mutta eläinten kanssa se vaikuttaa lopputulokseen. Kyllä, lehmästä saa maidon tankkiin joka tapauksessa, mutta kun se lehmän päätehtävä on tuottaa maitoa ja se tapahtuu ihmisen toimesta niin ihmisen tehtävä on luoda lypsystä miellyttävä ja turvallisen tuntuinen. Kerran pesin utaretta kun Jean-Pierre kiinnitti lypsimen viereiseen lehmään ja katsoin, että mikä sillä on kun ei tule maitoa... No, olin juuri sen pessyt eikä maito ollut ehtinyt laskeutua, kesti mielestäni ikuisuuden ennen kuin maitoa sitten alkoi tulla. Keltaisella merkitty "herkkä" lehmä ei edes potki pahasti ja kun sen kanssa on rauhallinen, käyttää rauhallista ääntä ja välttää äkkinäisiä liikkeitä niin se rauhoittuu. On monia muitakin herkkiä lehmiä mutta kaksi taitaa olla vähän pahempia. Toinen potkii pesuvaiheessa, kovaa ja korkealle jalka nousee ja toinen potkii siinä vaiheessa, kun vetimiin laitetaan hoitoainetta. Niiden potkimista ei saa loppumaan sillä, että pakotetaan lehmä mutkalle väkivalloin jotta se kauhusta kankeana ei enää potki. Itse en ole tarvinnut potkurautaa vielä tähän mennessä vaikka myönnän, että on pieni riski potkivaa lehmää käsitellä. Kuitenkin, pestessä potkiva jossain vaiheessa vain lopettaa paitsi jos nuo miehet sitä lypsävät ja suuttuvat sille. Hoitoainepurkki on lentänyt useamman kerran kädestä mutta aina on vetimet hoidettu eikä potkiminen lopu jos lehmää siitä "ojennetaan". (Niin muuten, vedinten hoitoaine on nykyisin vihreää ja minulla on nyt myös viihreä peukalo.) Kun lehmät kävelevät asemasta pois, niiden ei tarvitse juosta, ne kävelevät kyllä eikä niitä tarvitse erityisemmin hoputella. Jos joku jää seisoskelemaan, sen takana olevia ei tule mätkiä eteenpäin, ne eivät pääse eteenpäin niin kauan kuin etummainen on liikkeellä.
Sama juttu porsaiden ja emakoiden käsittelyssä. Kun porsaita siirretään ja ovesta eivät heti uskalla mennä ulos sateeseen tai auringonpaisteeseen niin sähkökeppiä on turha käyttää takimmaisiin. Minun ei ole tarvinnut yhtään possua tai emakkoa potkia tai mätkiä, tyhjä rehusäkki ja levy ja vähän ääntä riittävät kyllä. Enkä ymmärrä, miksi sikojenkaan pitäisi siirtyä vauhdilla? Ne menevät tutusta tilasta johonkin uuteen, tuntemattomaan ja tarvitsevat aikaa nähdäkseen mihin joutuvat menemään sekä selkeän viestin siitä, että se on ainoa mahdollisuus. Sellaisessa tilanteessa paniikin ja kivun tuottaminen on täysin turhaa.
Maidontuotannosta vielä: tällä tilalla on tietty kiintiö, minkä verran sen pitää tuottaa maitoa vuodessa(?). Samoin maidon laatua ja soluja ja varmaan myös bakteereja seurataan. Lehmiltä ei oteta alkusuihkeita eikä tehdä solutestejä. Solutus näkyy siinä, että joltakin lehmältä tulee vähän kokkareita. Kun lehmä "soluttaa", sille aloitetaan antibioottikuuri. Viimeksi tänä aamuna yritin kysyä Rozennelta, että eikö se ole vähemmän kannattavampaa lykätä heti antibioottituubeja varoaikoineen? En oikein vieläkään ymmärrä lääkityksen perusteita. Ja joka lehmältä voi tulla pari kokkaretta alkumaidon mukana. Mutta tuon kiintiön vuoksi lehmien poikimakerroilla ja tuotannolla ei ole niin väliä, sen voi kompensoida lehmien lukumäärällä.
Tahdon kuitenkin korostaa, että tämä tila on hyvä ja toimiva, niin hyvä kuin se ranskalaisittain voi olla. Sikalassa pidetään paikat puhtaina, käytävät siisteinä ja tyhjinä ylimääräisistä tavaroista ja jokaisella tavaralla on oma tehtävänsä ja paikkansa, lääkkeitä käytetään ja säilytetään asianmukaisesti jne. Navetassa eläimillä on riittävästi oikeanlaista rehua, niillä on riittävästi tilaa ja tarpeeksi kuivikkeita. Olen täällä saanut hyviä näkökulmia siitä, miten asioita voi nähdä ja tehdä eri tavoin.
 
 
 
1 kommentti
 
1SxUNNEFJXeCP6.7.2012 19:54
? I'll assume' 문 빼고 . We aren't meniteg tomorrow'고 ? 죠? 미 기 미 경 . , 격체 고 We will meet tomorrow'고 . We are meniteg tomorrow' We are going to meet tomorrow'를 . 국 리 겠?' 고 고 리 ?' 리 보 거?' 고 미 과 찬고 보면 . 그 째 문 will be attending' are attending' . 그 꾸면 I'll assume that you won't be attending the meniteg tomorrow'겠죠? 문 I'll assume that you won't be making it to the party on Friday'.문 .We have class tomorrowWe are having class tomorrowWe are going to have class tomorrowWe will have class tomorrow. Q: When does the committee meet?Answers:We meet tomorrowWe will meet tomorrowWe are going to meet tomorrowWe will be meniteg tomorrow 모 문 I'll assume'를 . Hope that helps~

 

Kommentoi kirjoitusta:
 
Nimi / nimimerkki (pakollinen tieto)
Syt tiedot mobiililaitteella
Kommentti (pakollinen tieto)
 
Varmenne
CAPTCHA ImageRefresh
Varmennekoodi kirjoita yll oleva varmenne (pakollinen tieto)
 

Virtuaalikylä | Uudenlainen oppimisympäristö | 2019