Tila
Toiminnot
Raportointi
Ohjemappi
Analyysit
Valokuvat
Videot
Blogit
Karttaan

 

Blogit

 
Kirjoittajan esittelyKirjoittajan esittely

Etsi blogista:

Katso uusimmat

Vuosi 2012:
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu


 
15.4.2012
Navetasta ja lehmistä
Tilalla on tapana, että harjoittelijat aloittavat työt kello seitsemän. Aamulypsy kuitenkin aloitetaan puoli seitsemältä ja halusin mennä lypsämään. Olenkin tämän viikon lypsänyt joka aamu, huomisesta alkaen menen aamulla sikalaan. Rozennen isä Pierre hoitaa lehmät ja oli vähän huolissaan miten neuvoo minua kun ei puhu englantia ja minä en puhu ranskaa enkä enimmäkseen ymmärräkään. Kuitenkin alku sujui aika helposti. Navetta on pihatto, jossa päätyöt ovat lypsy ja vasikoiden juottaminen. Lehmät saavat väkirehunsa kioskeista ja syövät vapaasti aumasta maissista tehtyä säilörehua. Nuorkarja on erikseen omassa aitauksessaan ja saa korsirehua vapaasti ja niiden lähellä on kaksi sonnia kytkettynä. Kuivikkeena käytetään leseen tapaista joka on jäännöstuote maissin prosessoinnista sekä olkea. Tähän aikaan vuodesta lehmät ovat jo päivät laitumella. Lehmiä on kahta eri rotua: holstein ja normande, ranskalainen rotu. Normande voi olla ruskea-valkoinen, musta-valkoinen tai valkoisella pohjalla sekä mustaa että ruskeaa hauskasti päällekkäin. Holstein ja mustavalkoinen normande ovat helppo erottaa toisistaan erityisesti pään muodon perusteella. Navetassa on kalanruotolypsyasema, johon mahtuu 12 lehmää kerrallaan, 6 kummallekin puolelle. Lehmät ajetaan pieneen aitaukseen lypsyä varten jolloin ensimmäiset menevät suoraan asemaan. Utareet puhdistetaan pesemällä ne lämpimällä vedellä käsin. Lypsinten irrottajaa käytetään manuaalisesti. Lypsyn jälkeen vetimet käsitellään limaisella ruskealla mönjällä joka suojaa niitä aika hyvin pihatossa (muodostaa jonkinlaisen kalvon vetimen päälle). Kaiken kaikkiaan aamulla lypsyssä ja vasikoiden juottamisessa kahdella ihmisellä menee aikaa kaksi tuntia. Kun lehmät ovat aitauksessa, niitä ei tarvitse hakea asemaan vaan katosta roikkuu rimoja joissa on heiluvia naruja ja niitä liikuttamalla saa lehmät liikeelle tarvittaessa.
Lehmät ovat tottuneet siihen että ei kosketa muualle kuin utareeseen, toisin kuin Uumon navetan lehmät. Aluksi tein kuten tapanani on, koskin jalkaan tai ylemmäs utareeseen, mutta kun lehmät säikkyivät sitä, niin luovuin siitä. Utareen kokeilusta sen tyhjentyessä en luovu, koska se kertoo myös utareterveydestä ja voin varmistua, että utare tyhjenee. Lypsyasematyöskentely on siistimpää ja turvallisempaa kuin lypsy parsinavetassa.
Myöhemmin aion vielä tutustua lisää navetan töihin, niin, että tarvittaessa voin tehdä vaikka kaiken itsenäisesti. Olisi myös kiva oppia tuntemaan lehmät mutta niitä on aika paljon ja erotan vasta muutaman yksilön. Pierre on ollut tyytyväinen työhöni, emme paljoa puhu navetassa mutta yhteistyö sujuu hyvin.
Tänään sunnuntaina minulla on vapaapäivä (ei muita töitä kuin aamulypsy) ja saan auton käyttööni jotta voin lähteä ajelemaan. Täytyy miettiä mihin oikein menisin. Onneksi minulla on kartta, etten eksy.
 
 
 
6 kommenttia
 
1Riitta L15.4.2012 11:20

Hei,

nyt vasta huomasin blogisi. Onpa todella mielenkiintoista lukea tekstejäsi. Olisi mukavaa, jos laittaisit blogiin myös valokuvia. Mukavia päiviä Ranskassa! t. Riitta L. Mustialasta

 

 

2Heidi Järvinen15.4.2012 20:13

Heippa, kiitos kommentista ja tervetuloa seuraamaan blogiani! En saa lisättyä kuvia suoraan tekstin yhteyteen mutta valokuvista löytyy kansio nimeltään Työharjoittelu Ranskassa, sinne lisään kuvia kunhan ehdin.

3Marjatta-ope15.4.2012 21:33

Heippa Heidi

Mahtava tämä sinun blogisi! Kirjoitat tosi elävästi. Työniloa sinulle sinne Ranskan kevääseen!

Marjatta

4Kaija17.4.2012 18:19

Moi, kiva lukea blogiasi. matkasi sinne oli vaiherikas, mut niin elämän tuntuinen. Kivaa, et olet pääsyt perille ja tuntuu siltä, että nautit ;) Ihan itsellekin tulee ikävä navettahommia!!!! Kauanko siitä on aikkaa kun ite olin navettahommis....22 vuotta laskin. Ois jo aika päästä lypsylle.

No nyt on sun vuoro, nauti siis.

Kevät täälläkin tulloo, mut hitaammin, siellä on varmaan jo lämmin. Täälläkin su n. 10 astetta. sinivuokkoja löysin jo. 

Miten oot pärjänny ilman yhteistä kieltä?

Mikä on parasta tähän asti?

Mukavia päiviä toivotellen, henges mukana Kaija

5Heidi Järvinen17.4.2012 20:37

Tilan emäntä Rozenn puhuu englantia, hänen kanssaan enimmäkseen työskentelen ja olen oppinut yllättävän paljon ranskaa mutta enemmän ymmärrän kuin osaan puhua. Ihmiset ovat ihania ja ruokapöydässä pärjätään vaikkemme puhukaan samaa kieltä. Lauantaina oli vähän hankalaa kun täällä piipahti vieraita, otimme parit drinksut ja parhaimmillaan seurasin kolmea eri keskustelua ranskaksi joista en ymmärtänyt yhtään mitään.

Olen viihtynyt jopa paremmin kuin uskalsin arvata. Kannatti nähdä kaikki se vaiva, että pääsin lähtemään!

6Matti18.4.2012 21:06

Moi Heidi, mukava blogi ja vihdoinkin joku sellaista pitää :) Vaihdoin kuviisi albumin kansioksi ja pienensin vähän sitä Anni kuvaa. Hyvää työssäoppimista sinne Ranskaan! 

 

Kommentoi kirjoitusta:
 
Nimi / nimimerkki (pakollinen tieto)
Syötä tiedot mobiililaitteella
Kommentti (pakollinen tieto)
 
Varmenne
CAPTCHA ImageRefresh
Varmennekoodi kirjoita yllä oleva varmenne (pakollinen tieto)
 

Virtuaalikylä | Uudenlainen oppimisympäristö | 2019