Tila
Toiminnot
Raportointi
Ohjemappi
Analyysit
Valokuvat
Videot
Blogit
Karttaan

 

Blogit

 
Kirjoittajan esittelyKirjoittajan esittely

Etsi blogista:

Katso uusimmat

Vuosi 2012:
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu


 
17.4.2012
Sikalatöitä
Sikalarakennuksia on ainakin kolme (todennäköisesti neljä) joissa kaikissa olen käynyt mutta työskennellyt pääasiassa kahdessa. Tilan sikala on osittainen yhdistelmäsikala, osa porsaista kasvaa tilalla teuraspainoonsa ja osa menee muualle kasvamaan.
Eniten työllistävät tietenkin porsimiset, porsaiden käsittely, emakoiden ja vieroitettujen porsaiden hoito. Siat ovat ranskalaista rotua joka on kuin erittäin lihaksikas yorkshire. Joka toinen tiistai on porsituspäivä ja joka toinen vieroituspäivä. Eli: tänään olemme vieroittaneet ryhmällisen emakoita jotka on siirretty suihkuhuoneen kautta joutilassikalaan ja porsaat on siirretty vieroitushuoneisiin. Emakot porsitetaan ryhmissä ja yhdessä ryhmässä voi olla enintään 30 emakkoa, yleensä vähemmän. Tänään tyhjentyneet kolme huonetta on pesty, desinfioitu ja lämmityksen avulla kuivuvat huomiseksi jolloin niihin siirretään yhteensä 24 emakkoa ensi viikon porsimista varten. Kaikki emakot pyritään porsittamaan samaan aikaan ja porsiminen käynnistetään tarvittaessa. Poikkeuksena ovat ensikot jotka saavat porsia omia aikojaan vaikka olisivatkin jossain tietyssä ryhmässä.
Sioilla on liemiruokinta joka toimii automaattisesti, mutta valvottuna. Esimerkiksi tänään (niin kuin joka päivä) tarkistimme ennen iltapäivän ruokintaa, että emakot ovat syöneet ruokansa, kaksi emakkoa vierekkäisissä karsinoissa eivät olleet syöneet. Kaukalot tyhjennettiin ja puhdistettiin ja kun ne saivat uudet ruoat, toinen emakko ei vain ollut nälkäinen ison annoksensa saatuaan ja toisen sain ajettua ylös mutta se kävi saman tien makuulle uudestaan. Mittasin siltä lämmön ja se oli 39,4 joten se sai lääkettä ja muutama tunti myöhemmin se jo imetti porsaitaan ja oli syönytkin. Emakon piikitys muuten käy todella kätevästi: neulan ja ruiskun välissä on muoviletku ja neulan voi vain tuikata emakon niskaan ja sitten painaa ruiskullisen lääkettä sille koskematta siihen enempää ja neulan voi vain vetäistä pois.
Porsailta katkaistaan hännät heti syntymän jälkeen, ne saavat piikillisen jotain valmistetta (pitää tarkistaa mitä se on) ja hampaat leikataan. Seuraava operaatio on tatuointi, raudan ja rokotteen antaminen sekä suuhun annos...(pitänee sekin tarkistaa). Vielä yksi käsittely on salvaus, joka sujuu kuten Suomessa mutta minulle 1990-luvulla opetetun kahden viillon sijaan tehdään yksi reikä josta saadaan molemmat kivekset ulos. Jos porsailla on ripulia, ne saavat siihen lääkettä ja silloin ollaan myös erityisen tarkkoja puhtauden kanssa eli pestään saappaat, kädet ja välineet ennen seuraavaan pahnueeseen siirtymistä ja jos mahdollista, käsitellään ripuliporsaita sisältävä pahnue viimeisenä. Tietenkin rokotteita annettaessa neulat vaihdetaan joka pahnueelle omansa.
Kaiken kaikkiaan porsaita käsitellään paljon enemmän kuin Suomessa enkä ole ihan varma haluanko edes kokeilla hännän katkaisua. Olen kertonut, että meillä ei katkota häntiä miltään eläimiltä ja jos hännänpurentaa esiintyy, purija otetaan pois. Toki se on helpompaa kun ryhmäkoot meillä ovat pienempiä. Esimerkiksi tänään vieroitettuja porsaita oli 371 ja niitä on kahdessa huoneessa 360 (yksi huone on jaettu kahteen osaan ja yhdessä tilassa on 90 porsasta). 10 oli aiemmin vieroitettuja pieniä jotka nyt siirrettiin samaan muiden kanssa ja 21 siirrettiin porsituskarsinoihin kasvamaan. Porsaat jaettiin vielä koon mukaan, niin, että joka karsinassa olisi samankokoisia keskenään.
Alan päästä jyvälle sikalan rutiineista: alkuviikko on aina kiireisempi ja viikonloppuisin tehdään vain välttämättömimmät työt.
Huomenna menen varta vasten ottamaan valokuvia joita sitten lisäilen tuonne kansioon "Työharjoittelu Ranskassa". Pahoittelen etten ole niitä vielä lisännyt. Tiedän, että eilen Suomessa satoi lunta ja täällä on vihreää vaikkakin poikkeuksellisen viileää ja vähän sateista. Varmasti tahdotte nähdä minkälainen tämä paikka ja eläimet sekä ihmiset ovat. Hyvää kannattaa odottaa =)
 
 
 
2 kommenttia
 
1Kaija21.4.2012 12:11

Moi, aika monta toimenpidettä possuparoille tehdään heti syntymän jälkeen....kuis ne hännät paranee?

Miltä näyttää sika ilman saparoa? 

Meteli on varmaan aikamoinen noin isossa sikalassa....

Jännityksellä odotan kuvia...

Hauskoja röhkimisiä!

T: Kaija

2Heidi Järvinen21.4.2012 12:51

Seuraavaksi lisäilen kuvia sikalasta. Täällä on sikalat jaettu eri osiin eikä juuri meteliä ole paitsi kun possut tappelevat nisästä tai niitä käsitellään. Joutilaiden emakoiden sikala on kahdessa osassa: toisessa ovat siemennettävät ja toisessa siemennetyt, puhumme "kiimapuolesta" ja "raskauspuolesta". Kiimapuolella asustaa luonnollisesti myös karju jonka hommaa on avustaa kiimojen tarkkailussa.

Porsituspuoli ja vieroitetut porsaat ovat samassa rakennuksessa. Porsitushuoneita (joissa karsinat) on 6 ja vieroitetuille 8 jotka on jaettu kahteen osaan.

Sitten on vielä lihasikala(t) jossa teuraaksi kasvavat ja tulevat ensikot ennen kuin niitä siirretään kiimapuolelle.

Eli aika vähän tarvitaan kuulosuojaimia, koska siat saavat ruokansa putkia pitkin eivätkä ehdi sitä ennakoida.

Häntien katkaisulaite polttaa samalla töpöhännän niin, että se ei tulehdu. Onhan se vähän outoa kun ei voi huonojalkaisia emakoita auttaa ylös hännästä nostamalla kuten meillä.

 

Kommentoi kirjoitusta:
 
Nimi / nimimerkki (pakollinen tieto)
Syötä tiedot mobiililaitteella
Kommentti (pakollinen tieto)
 
Varmenne
CAPTCHA ImageRefresh
Varmennekoodi kirjoita yllä oleva varmenne (pakollinen tieto)
 

Virtuaalikylä | Uudenlainen oppimisympäristö | 2019