Tila
Toiminnot
Raportointi
Ohjemappi
Analyysit
Valokuvat
Videot
Blogit
Karttaan

 

Blogit

 
Kirjoittajan esittelyKirjoittajan esittely

Etsi blogista:

Katso uusimmat

Vuosi 2012:
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu


 
28.4.2012
Lisää arjesta ja työstä
Päätehtävänäni on työskennellä sikalassa. Alkuviikko on aina kiireisempi, koska silloin tehdään vieroitukset ja porsitukset. Perustyöpäiväni on aamuseitsemästä n. klo yhdeksään, käydään välillä hörppäämässä kahvit ja sitten töitä sen mukaan miten niitä on, lounaalle tullaan puoli yhdeksi. Syömiseen käytetään aikaa ja istutaan kaikessa rauhassa. Lounaan jälkeen emakkosikalassa (vai pitäisikö puhua porsitussikalasta) tehdään sama kuin aamulla: ruokitaan emakot, siivotaan sonnat, ruokitaan imevät porsaat ja vieroitetut porsaat ja lääkitään tarvittaessa sairaat.
Ennen emakoiden ruokinnan käynnistämistä katsotaan, että kaikki ovat syöneet edellisen ateriansa. Jos joku on jättänyt syömättä, selvitetään syy, vähennetään vettä tai tarvittaessa poistetaan tietokoneelta emakon annos ja ruokitaan käsin. Kaukalon pohjassa on tulppa, josta syömättä jäänyt liemi valutetaan pois, huuhdotaan vedellä ja riippuen emakon tilanteesta jatkossa seurataan sen vointia. Joskus emakko voi olla sairas, joskus vain annos on imettävillä niin suuri, etteivät kaikki jaksa syödä koko annostaan. Tärkeää kuitenkin on, että uusi rehuannos tulee puhtaaseen kaukaloon.
Porsaiden ruokinnassa aamulla tyhjennetään kupit vanhasta rehusta ja pestään tarvittaessa, maitokupit pestään ja jos jossain karsinassa on ripulia, jätetään maitoannos pois. Porsaiden ripulia hoidetaan antibiootilla, jos pahnueessa on vain yksi tai kaksi ripulitapaus, ne saavat lääkkeen (1ml Sodibio-liuosta) piikillä. Jos koko pahnue tai enemmistö on ripulilla, hoidetaan emakko ennemmin. Emakoiden rehu on vaihtunut jonkin aikaa sitten ja vähitellen alkaa näkyä toivottu tulos, parempi maittavuus ja vähemmän ruoansulatusongelmia. Ensikoiden porsaat saavat helpommin ripulia, koska ne ovat ensimmäistä kertaa porsitusrakennuksessa ja kehittävät vastustuskykyä vähitellen.
Ihan pienet porsaat saavat ensin makuupaikalleen jotakin kalkin tapaista, sitten multaa(!) maisteltavaksi, sitten niille lisätään ruokakuppi johon ne saavat multaa ja vähitellen porsasruokaa. Vieroitusikä on 3 viikkoa ja silloin porsaiden pitäisi syödä rehua tarpeeksi. Ne saavat tuoretta, lämmintä lehmänmaitoa lypsyaikaan (siihen lisätään maitohappobakteeria) ja vieroituksen jälkeen rehu tarjotaan soppana, veteen sekoitettuna jolloin vähintään yksi ruokinta-automaatti on pelkkää kuivaa rehua. Vieroituksessa kaikkein pienimmät ryhmitetään porsituskarsinoihin, jolloin ne saavat edelleen myös maitoa. Pikkuporsaille on kahdenlaista rehua: toista annetaan, kun ne ovat emakon alla ja toinen on muuten samaa, mutta sen pitäisi estää turhat ripulit eli siihen on lisätty jotakin. Vieroitetuille on myös kahta erilaista rehua joita saadaan siilosta: toiseen vaihdetaan vähitellen, kun porsaat syövät rehunsa kuivana ja toista aletaan syöttää, kun ne ovat kasvaneet tarpeeksi ja sitä ne saavat käsittääkseni vielä lihasikalan puolella.
Nyt sikatilalliset voisivat vähän valaista minua, vieläkö Suomessa asiat on kuten olen kertonut niiden olevan. Eli: porsaiden ripulia hoidetaan elektrolyytillä, antibioottia annetaan vain eläinlääkärin todettua sairauden ja kipulääkettä voi antaa kun eläinlääkäri on sitä määrännyt ja siitä on sovittu?
Täällä tuntuu olevan lääke vähän kaikkeen enkä aina saa selvää, onko se antibioottia vai ei. Hormonia piikitetään  emakoille, jotta ne tulisivat kiimaan, jotta ne porsisivat samaan aikaan ja jotta porsimisen jälkeen niiden kohtu puhdistuisi. Ei tietenkään automaattisesti vaan tarpeen mukaan ja ensikot saavat porsia omia aikojaan. Tällä viikolla emakot porsivat maanantain ja tiistain aikana mutta viimeinen ensikko porsi vasta eilen illalla (16 kaunista elävää porsasta). Toisaalta, eilen kävin hakemassa "companysta" antibioottia, joka olisi vähemmän voimakas. Lääkkeitä ei saa antaa miten sattuu, vaan ne on kaikki eläinlääkäri määrännyt mutta joka lääkitystä varten häntä ei kutsuta paikalle. Pääsen myöhemmin eläinlääkärin mukaan yhdeksi päiväksi ja tulen valaistumaan näissäkin asioissa vähän lisää.
Nyt alamme syömään lounasta ja kirjoittelen taas lisää, tänä viikonloppuna minulla on aikaa mm. leipoa korvapuusteja.
 
 
 

 

Kommentoi kirjoitusta:
 
Nimi / nimimerkki (pakollinen tieto)
Syötä tiedot mobiililaitteella
Kommentti (pakollinen tieto)
 
Varmenne
CAPTCHA ImageRefresh
Varmennekoodi kirjoita yllä oleva varmenne (pakollinen tieto)
 

Virtuaalikylä | Uudenlainen oppimisympäristö | 2020