Tila
Toiminnot
Raportointi
Ohjemappi
Analyysit
Valokuvat
Videot
Blogit
Karttaan

 

Blogit

 
Kirjoittajan esittelyKirjoittajan esittely

Etsi blogista:

Katso uusimmat

Vuosi 2012:
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu


 
13.5.2012
työntäyteinen viikko
Tulin alakertaan katselemaan formuloita samalla kun kirjoitan. En osaa päättää mitä tekisin, toisaalta ulkona on kaunis ilma mutta toisaalta täällä sisälläkin on tekemistä mitä en viikolla ole ehtinyt. Eilen väki oli juhlissa enkä ole uskaltanut käynnistää imuria kun luulen että lepäilevät, muutenkin sunnuntai on lepopäivä sikäli, ettei mitään ylimääräisiä töitä tehdä.
Tällä viikolla oli porsimisia. Viime viikolla kun emakot siirrettiin porsituskarsinoihin, tein itselleni kartan jossa huoneittain on karsinan (=ruokintapaikan) numero sekä emakon numero. Ensimmäiset porsivat vasta tiistaina, mutta yhtä emakkoa piti lääkitä, koska sillä oli sydänvaivoja. Ennen porsimista emakot ovat kiihtyneitä, alkavat pitää meteliä kun huoneeseen menee sisälle ja se yleensä kertoo, että seuraavana päivänä on odotettavissa jotain tapahtuvaksi. Emakoilla on jo jotain tuntemuksia alkavasta synnytyksestä ja ne ovat herkkiä kuten luonnossakin mielellään varmistavat porsimispaikan turvallisuuden. Ennen porsimista, ehkä avautumisvaiheessa emakot makailevat ja useimmat huohottavat ja niillä on jo kipuja mutta eivät vielä työnnä. Tämän sydänvaivaisen emakon käytös erosi normaalista sillä, että se seisoi ja huohotti rajusti, korvat olivat pystyssä ja selkä köyryssä, se puri kaltereita ja aukoi suutaan. Sillä oli selvästi kipuja muttei porsimisesta johtuvia.
Kun emakon porsiminen alkaa, on seurattava, onko sillä polttoja ja työntääkö se. Jos emakko työntää eikä mitään tapahdu, on yleensä syynä (jos muut asiat ovat kunnossa) se, että ensimmäisenä on tulossa kuollut tai muumioitunut porsas. Nämä hidastavat ja voivat estää porsimisen etenemisen. Esimerkki: yksi emakko oli saanut yhden elävän porsaan mutta sen jälkeen ei tapahtunut mitään. Aikarajana voidaan pitää 20-30 minuuttia. Rozenn veti ulos kaksi muumiota ja emakko työnsi 11 elävää porsasta heti perään ulos. Sydänvaivainen emakko lääkittiin ja sitten toivottiin ettei se porsi liian aikaisin. Kaksi huoneellista emakoita (paitsi sydänvaivainen) porsivat tiistaina, keskiviikkona kolmannessa huoneessa missä on ensikoita ja tokakertalaisia (toisikoita?) 5 seuraavaa. Tässä ryhmässä porsaat yhtä pahnuetta lukuun ottamatta olivat hyvänkokoisia ja elinvoimaisia. Torstaina iloitsimme kun sydänvaivainen emakko porsi ilman ongelmia terveen pahnueen. Siinä olisi voinut käydä huonomminkin. Pahimmassa tapauksessa olisimme menettäneet sekä porsaat että emakon. Perjantaina odotimme vielä yhtä ensikkoa porsivaksi ja olimme varmoja, että se aloittaa vielä saman päivän aikana. Vaan ei. Ensikot ovat aina erityistapauksia. Niillä ei ole porsimishistoriaa tiedossa ja ne itsekin kasvavat vielä. Ne voivat olla vihaisia porsailleen, eikä sitä koskaan voi tietää etukäteen ja ensikoiden porsimisten valvominen on erityisen tärkeää. Kaikki porsimiset täällä valvotaan kuten pitääkin mutta yöllä annetaan kaikkien olla rauhassa. Jos jollakin emakolla on ongelmia, valvominen ei niitä vähennä. Yksi emakko porsi yöllä, sillä oli yhteensä 24 porsasta joista 4 syntyi kuolleena ja yksi kuoli pian syntymän jälkeen. 4 oli selkeästi alikehittyneitä ja koko pahnueen porsaat olivat pieniä. Määrä ei korvaa laatua, vaikka tavoite olisikin saada paljon porsaita kasvamaan.
Keskiviikkona olin eläinlääkäri Jean-Marcin mukana. La Bouilliellessa on "company" joka valmistaa rehua sioille ja naudoille sekä sieltä haetaan siemenet, lääkkeet ym. Eläinlääkäri työskentelee yhtiön palveluksessa, tekee tilakäyntejä akuuttitapauksissa mutta enimmäkseen käy tiloilla vuositarkastuksessa. Päivän aikana kävimme viidellä tilalla, joista kahdessa tehtiin vuositarkastus. Sain mielestäni laajan katsauksen eri tiloihin, hyviin ja huonoihin sekä tilakohtaisiin eroihin. Yhdellä tilalla oli rakennustarpeet valmiina: ensi vuonna kaikkien emakoiden tulee olla vapaana ajalla 4 viikkoa siemennyksen jälkeen - viikko ennen porsimista ja vielä ryhmissä. Sillä tilalla tehtiin vuositarkastus: eläinlääkäri haastattelee ja täyttää lomakkeita, tenttaa lääkkeiden ja rokotteiden käytöstä ja mitä tilalla on hoidettu ja lääkitty ja millä. Ell tarkistaa lääkkeiden säilytyspaikat, eläinten olosuhteet, vähän kalenterimerkintöjä ja sen perusteella määrää seuraavan vuoden ajaksi käytettävät lääkevalmisteet. (kissa tuli juuri makaamaan vasemman käsivarteni päälle enkä näe näppäimiä) Lääkkeitä käytetään siis täällä ilman, että ell:n pitää joka piikkiä varten tulla tilanne toteamaan mutta valvotusti.
Toiselle tilalle veimme vain emakonsiemeniä enkä paljoa nähnyt muuta kuin pienen ponin ja koiran joka oli samankokoinen kuin poni. Ihan ensimmäinen tilakäynti oli lihasikalaan jossa E.Coli oli päässyt valloilleen ja tappanut sikoja. Sisällä emme käyneet mutta ulkona oli viisi kuollutta sikaa joista ell avasi ensin kaksi ja sitten kolmannen josta otti näytteen suolen sisällöstä. En tiennyt että perna on purppuranmusta, piti kysyä mikä se on ja onko se normaali. Sikalan isäntä oli vähän murheissaan mutta sioille aloitettiin hoito jonka pitäisi estää kolin leviämisen ja sikojen sairastumisen. (tässä vaiheessa ell oli vähän hermostunut kun joutui puhumaan englantia enkä ihan varmuudella saanut selvää sen enempää).
Iltapäivällä kävimme vuositarkastuksella tilalla, joka oli varsin kauhistuttavan tuntuinen. Isäntä oli tarkka suojavarustuksestamme (joka oli samanlainen kuin tilakäynneillä aina: kertakäyttöhaalarit, -saappaat, hanskat ja myssy sekä huppu päähän sisällä). Ensiksi kävimme porsitushuoneessa jossa kauhistelin lisää. Emakot olivat aivan liian lihavia, mikä aiheuttaa ongelmia porsimisessa ihan varmasti. Yksi emakko oli jo aloittanut porsimisen muttei saanut työnnettyä mitään ulos. Isäntä haki ruiskun, huuhteli sen (ja käytetyn neulan) jossakin liuoksessa ja tuikkasi emakolle oksitosiinia. Hän puhui paljon ja olin kauhuissani kun hän kulki takanani heilutellen ruiskua ja neulaa. Jonkin ajan päästä hän kävi kokeilemassa emakkoa (mikä olisi pitänyt tehdä jo ennen oksitosiinin antamista!!) ja tuumasi ettei tapahdu mitään. Joutilaspuolella oli sekä lihavia että laihoja emakoita. Oli selvää, ettei tilalla ole minkäänlaista ruokintasuunnitelmaa ja emakot ruokittin käsin. Siellä oli myös kaksi porsivaa emakkoa joita ei oltu siirretty porsituspuolelle, toinen oli jalaton ja toinen leikki kielellään. Sillä oli todennäköisesti hampaissa jotain ongelmaa ollut jo pidemmän aikaa ja koska sitä ei ollut hoidettu, kielen heiluttelusta oli tullut tapa. Lihasioilla ei ollut riittävästi kaukalotilaa kaikille ruokailla yhtäaikaa (mikä on sallittua jos ruokinta tapahtuu tarpeeksi usein ja kerralla tulee useampi annos n. 10 minuutin välein) mutta ell ei tainnut vakuuttua siitä, että niitä ruokitaan tarpeeksi usein. Rotanmyrkkyä oli karsinoiden aitojen alla, lähellä ruokintakaukaloita. Kuulemma rotanmyrkky ei ole sioille vaarallista mutta itse luotan ennemmin siihen ettei se sioille maistu. Itse en laittaisi rotanmyrkkyä samaan tilaan missä eläimet ovat. Kuulemma tällä tilalla oli kuitenkin hyvä porsastuotos: 26 porsasta/emakko vuodessa. En vakuuttunut.
Viimeisellä tilalla kävimme katsomassa lihasikoja, joilla oli bakteeritartunta. Yhtään en muista bakteerin nimeä mutta aiheuttaa niveltulehduksen ja aivokalvontulehduksen oireita ja heikkoutta. Muutamassa karsinassa makaavat porsaat näyttivät kuolleilta mutta lopulta kaikki kävelivät kun niitä vähän heräteltiin. Ilman hoitoa tällainen tauti tappaa kaikki muutamassa päivässä.
Päivän paras anti oli englanninkieliset lehdet jotka sain ottaa mukaan. Niistä löytyi mm. artikkeli kastraation vaihtoehdoista (kielletty alkaen 2018), kolumni siitä, miten sikojen hyvä kohtelu parantaa sikalan kannattavuutta (ei liene yllätys mutta joillekin vaikea toteuttaa käytännössä) ja niitä tutkiskelen sen lisäksi, että minulla on luettavana julkaisu kansainvälisestä konferenssista. Englannin kielen sanavarasto erityisesti tuotantoeläinten osalta kasvaa.
Lisäilen kuvia taas kun ehdin niitä muokata. Sain tallennettua videolle kun emakko aloittaa porsimisen ja työntää ensimmäisen porsaan ulos. Harvinainen tapahtuma edes omin silmin nähdä. Au demain!
 
 
 
3 kommenttia
 
1Elsa13.5.2012 23:32

Ihan ootan aina näitä sun juttujasi ovat niin hyviä. Laita se osoite niin saat kolan ennenku lähdet kotio...Työniloa vaan, vaikka sulta taitaa löytyä sitä toivottamattakin. Täällä on kylmä ja märkä kevät, kylvöt vasta alullaan.Lehmät lähtee laitumelle 22.5 ja huomenna alkaa kolmipäiväiset pääsykokeet "jeee"

2Heidi Järvinen14.5.2012 23:01

Täällä kylvetään nyt maissia kiireellä. On ollut viileää ja kylvö on myöhässä joten ovat pellolla melkein yötä päivää. Maissinkylvökone on vähän erilainen kuin meikäläisittäin perusmalli. Traktorin perässä on ensin jyrsin joka pienentää vielä mururakennetta, sitten jyrä ja sitten kylvökone joka lautasilla tekee vaon ja vain neljä riviä kerrallaan. Käyttävät peitattua siementä ja jotakin mikä "auttaa maissia kasvamaan paremmin" ja jossa oli varoitusmerkki haitallisuudesta ja ympäristölle vaarallisuudesta. Istuin tänään yhden pellon verran kyydissä ja ihmettelin. Syysviljat ovat jo tähkällä ja kun aurinko paistoi ja pieni tuulenvire sai pellon "lainehtimaan", peltoläntin ympäri kiertäminen ei ollut yhtään tylsää.

Laitan osoitteen tekstarilla =)

3VBRbVIzkWeUqQTR17.11.2012 19:53
Taina - Ve4lille4 tuntee paaahduttkvaa tarvetta kertoa, miste4 kuvista on vaikuttunut. Joten kiva kun sulle on ilmestynyt kommenttimahdollisuus! Lf6ysin sun vanhan blogin vasta kese4lle4 ja pian se sitten loppuikin. Ke4yn te4e4lle4 aina hengitte4me4sse4 ne4ite4 kuvia, silte4 se tuntuu. Ve4he4n kuin tunkkaisesta huoneesta pe4e4sisi ke4yme4e4n ulkona.

 

Kommentoi kirjoitusta:
 
Nimi / nimimerkki (pakollinen tieto)
Tietokonenäkymä
Kommentti (pakollinen tieto)
 
Alla olevalla osiolla, voit lisätä tekstisi perään linkkejä. (Linkki näkyy tekstissä HTML-koodina)
 
Varmenne
CAPTCHA ImageRefresh
Varmennekoodi kirjoita yllä oleva varmenne (pakollinen tieto)
 

Virtuaalikylä | Uudenlainen oppimisympäristö | 2020