Tila
Toiminnot
Raportointi
Ohjemappi
Analyysit
Valokuvat
Videot
Blogit
Karttaan

 

Blogit

 
Kirjoittajan esittelyKirjoittajan esittely

Etsi blogista:

Katso uusimmat

Vuosi 2012:
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu


 
16.5.2012
vieroitusviikko
Tällä viikolla tilalla on käynyt monenlaisia ihmisiä. Siis sikalassa. Tuli nainen mittaamaan emakoilta rasvan ja lihakset (jokainen naispuolinen tarvitsee sitä tietoa). Se mitataan selkäsilavasta ja normirajat ovat erilaiset eri tuotantovaiheessa olevilla emakoilla. Kävi mies joka myy rehua sioille, vähän yllättäen muttei tyrkyttänyt mitään. Kävi taas se komea mies ultraamassa emakoita. Eläinlääkäri kävi myös tänään avaamassa kuolleen porsaan.
Viime viikolla syntyneillä pahnueilla on ollut epätavallisen paljon ripulia joka on niin vettä, ettei sitä huomaa ellei ole tarkkana. Se on myös tummempaa kuin "tavallinen" ripuli. 7 porsasta on jo kuollut porsimisien jälkeen, 3 jäänyt emakon alle ja 4 ripuliin. Tuon ripulin vuoksi kutsuttiin eläinlääkäri toteamaan viimeisimmän kuolleen porsaan kuolinsyy. Se oli musta kuin olisi jäänyt emakon alle mutta kun ell avasi sen, sen suolisto oli täynnä vihertävää ripulia. Tällä hetkellä oletus on, että kyseessä on enterokokki ja antibiootti vaihdettiin ainakin toistaiseksi.
Tälle uusimmalle ryhmälle on annettu savijauhoa karsinaan kuten aiemminkin, mutta nyt käytössä on uusi tuote jossa on saven lisäksi kuparia. Vaaleanpunaista ja hyväntuoksuista. Valmistettu Tanskassa. Koska kuiviketta ei käytetä, sillä saadaan porsaiden makuualusta kuivaksi ja se hillitsee ja ehkä ehkäiseekin ripulia. Pikkupossut saavat siis multaa ja savea. Tästä mulle tuli juuri mieleen että jos ne pääsisivät tonkimaan oikeaa multaa ja savea, ehkä niille ei tarvitsisi valmistaa kalliita ja "hienoja" tuotteita ehkäisemään sitä, mikä on olosuhteilla luotu todennäköisemmäksi.
Läskejä mitannut konsultti sanoi, että ensikoiden paras porsimisikä olisi 365 päivää. Nyt ne siemennetään  300 päivän ikäisinä ja ne kuulemma menettävät hedelmällisyyttään kasvaessaan.
Viime viikolla tapahtui se, mitä pelkäsin ennen lähtöä: sain postia ja pelkäsin, että kun en voi asiaa hoitaa Suomessa niin tapahtuu jotain ikävää. Verotoimisto oli hukannut veroilmoitukseni (sen kerran kun olin täyttänyt sen ajoissa) ja kyselivät sen perään. Tänään aamulla jäin sitten sikalasta pois soittamaan suomalaiseen palvelunumeroon. Tuloste ilmoituksesta on tietenkin kotona mutta täytin uuden verkossa, lähetin sähköpostia vielä perään ihmiselle jonka kanssa olin puhelimitse asiasta sopinut ja asia on toivottavasti nyt kunnossa.
Tänään kävin katsomassa Whoopy-ponia ja se voi olosuhteisiin nähden hyvin. Kävimme myös katsomassa myytävänä olevaa shetlanninponia joka vaikutti ihan potentiaaliselta. Se, mistä en pitänyt, oli, että ponit olivat pellolla missä ei kasva kuin niittyleinikkiä enää ja viimeisillään tiineenä oleva tamma suljettiin yöksi tallintapaiseen jota ei oltu siivottu viikkoihin (mihin se varsansa pukkaa?) ja ilman heinää.
Eilen olin yksin iltapäivällä porsaspuolella ja aamulla vieroitettujen possujen lattia on liukas koska ne saavat muutamaan ruokinta-astiaan vettä rehun sekaan aluksi. Huoneet on jaettu kahteen osaa eikä meillä ole aikaa porteista kulkea, hypitään aidan yli. Nostin vesiämpäriä aidan toiselle puolelle ja saappaat lipesivät niin, että heilahdin keikkumaan aidan päälle. Saappaankärjet ylettivät lattiaan, samoin kädet, mutten saanut otetta vaan heiluin siinä ja juuri kun epätoivo meinasi iskeä etten pääse siitä pois itse, sain otteen ylempää aidasta ja punnersin itseni jaloilleni. Jatkoin töitä. Illalla kerroin Rozennelle siitä ja itseäkin naurattaa vielä. Kenelle käy noin? Ikinä?
Täällä oli neljä vuohta, joista kolmesta olen ottanut kuvia. Neljäs oli villamallinen ja se oli keritty viime viikolla. Tänään se kuoli. Rozenn meinasi, että se oli sairastunut keritsemisen johdosta koska aamut ovat kylmiä mutta itse olin sitä mieltä, että sillä on pitänyt olla jotain jo aiemmin. Se ei ollut mitenkään kesy eikä se aina ollut näkyvillä eikä minun tullut seurattua sitä juurikaan. Toivoisin, että kun eläimiä on kaikenlaisia ja paljon, olisi myös aikaa tarkistaa niiden kunto säännöllisesti.
Kanat sen sijaan voivat hyvin ja ovat alkaneet munia. Sen erikoisenrotuisen pariskunnan lisäksi on neljä tuollaista punaisenruskeaa kanaa jotka ovat hyvin tuttavallisia ja tulevat aina katsomaan kun niitä käy moikkaamassa. Broilereita on kymmenkunta ja ne kasvavat nopeasti. Kanala on mielestäni oikein hyvä (taisin sen jo aiemmin mainitakin).
Nyt menen syömään illallista ja ennen nukkumaanmenoa muokkaan vielä seuraavia kuvia ennen kuin voin ne tuonne albumiin lisätä.
Kommentoikaa ihmeessä asioista tai asian vierestä!
 
 
 

 

Kommentoi kirjoitusta:
 
Nimi / nimimerkki (pakollinen tieto)
Syötä tiedot mobiililaitteella
Kommentti (pakollinen tieto)
 
Varmenne
CAPTCHA ImageRefresh
Varmennekoodi kirjoita yllä oleva varmenne (pakollinen tieto)
 

Virtuaalikylä | Uudenlainen oppimisympäristö | 2019