Tila
Toiminnot
Raportointi
Ohjemappi
Analyysit
Valokuvat
Videot
Blogit
Karttaan

 
kasvinsuojelu
kasvinsuojelu
Karkearehu
Hyrian karja syö karkearehua, joka saadaan koulutilan omilta pelloilta.
 
Säilörehunurmi perustetaan siten, että lautasmuokattu pelto kylvetään suojaviljan kanssa. Suojaviljana viljellään usein ohraa. Ensimmäisenä satovuotena korjataan viljakasvusto ja jätetään nurmi kasvamaan.
 
Seuraavana vuonna päästään korjaamaan nurmea. Keväällä pellot lannoitetaan. Kun nurmi on valmista korjattavaksi, saadaan ensimmäinen sato. Niittymurskain niittää nurmen karholle. Korjuun yhteydessä rehun sekaan annostellaan AIV-liuosta, 3-5 litraa/1 tonnia rehua. Pyöröpaalaimella paalit verkkosidotaan, jonka jälkeen ne muovitetaan paalinkäärintökoneella. Hyriassa paalien ympärille laitetaan kuusi kerrosta muovia rehun säilymisen takaamiseksi.
 
Rehupaaleihin tehdään merkinnät mistä peltolohkolta niiden sisältämä rehu on peräisin. Jokaiselta lohkolta otetaan myös säilörehunäytteet rehuanalyysejä varten. Näin varmistutaan, että säilörehu on varmasti korkealaatuista.
 
Sadonkorjuun jälkeen pellot lannoitetaan taas. Kesän aikana ehditään korjata vielä toinen sato. Toisen sadonkorjuun jälkeen pellot jätetään talvehtimaan.
 
Rehunurmea viljellään 3-4 vuotta, jonka jälkeen pelloilla voi välivuotena viljellä esimerkiksi pelkästään viljaa.
 
Hyrian koulutilan pellot on vuokrattu. Urakoitsija hoitaa rehun niiton, paalauksen ja kuljetuksen opiston navetalle. Paalit kuljetetaan navetan läheisyyteen heti valmistumisensa jälkeen, näin ne ovat nopeasti saatavilla myös talvella.

 

Virtuaalikylä | Uudenlainen oppimisympäristö | 2019