Tila
Toiminnot
Raportointi
Ohjemappi
Analyysit
Valokuvat
Videot
Blogit
Karttaan

 

Blogit

 
Etsi blogista:

Katso uusimmat

Vuosi 2010:
Marraskuu
Tammikuu

Vuosi 2009:
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Toukokuu


 
28.8.2009
Arvokkaita luontokohteita ja kasveja
Perjantai 28.8.2009
Ensimmäisen vuoden metsäkoneenkuljettajaopiskelijat tutustuvat metsäluonnon arvokkaisiin elinympäristöihin jo opintojen alkuvaiheessa. Aluksi tutkitaan karttaa ja mietitään millaisia elinympäristöjä tarkasteltavalta alueelta voisi löytyä.  Seuraava vaihe onkin kohteiden tarkastaminen maastossa.
Syksyn maastoretkeilyn antina voimme todeta, että kartta kertoo paljon, mutta joskus löytyy yllätyksiäkin. Esimerkiksi kaikkia lähteitä ja noroja ei näy kartalla, rehevistä lehtolaikuista puhumattakaan. Joskus voi käydä niinkin, että kartalla kaivetun näköinen suora oja osoittautuukin maastossa mutkittelevaksi luonnontilaiseksi puroksi. Joskus käy taas niin, että huomaakin olevansa ihan jossain muualla kuin luulee kartalla olevansa… Suunnistustaitojakin siten harjoitellaan joka käänteessä :-)

Luonnonmetsien rakennepiirteet, kuten lahopuut, lisäävät talousmetsien monimuotoisuutta.  valokuva Timo Sadeharju.

Kohteilla retkeiltäessä tarkkaillaan puuston ja kasvillisuuden ominaisuuksia, siis erilaisia luonnon antamia merkkejä arvokkaiden elinympäristöjen olemassaolosta. Luonnontuntemus auttaa tulevaa konekuskia huomaamaan tavanomaisen metsänkäsittelyn ulkopuolelle jätettävät elinympäristöt. Yksi tärkeimmistä taidoista, etenkin rehevien elinympäristöjen tunnistamisessa, onkin kasvilajien tunnistus.
 
Opiskelun välissä nautiskellaan eväistä ja syyskesäisen tuulen puhaltelusta metsälammelta.  valokuva: Veli Salminen.

Rehevässä lehdossa lajistoa riittää ja lähes kaikki luonnonhoitokortin vaatimuslajit löytyivät eräältä retkeilykohteeltamme. Päivän päätteeksi pidetty kasvilajintunnistus osoitti, että yleisimpien lajien tunnistaminen luonnistuu opiskelijoita jo lähes yhtä luontevasti kuin vanhoilta tekijöiltäkin :-)Näsiä
valokuva: Mari Nieminen


Teksti Mari Nieminen


 
 
 

Virtuaalikylä | Uudenlainen oppimisympäristö | 2021