Tila
Toiminnot
Raportointi
Ohjemappi
Analyysit
Valokuvat
Videot
Blogit
Karttaan

 

Blogit

 
Etsi blogista:

Katso uusimmat

Vuosi 2010:
Marraskuu
Tammikuu

Vuosi 2009:
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Toukokuu


 
23.10.2009
Metsästä Terveellistä Liikuntaa (MeTeLi)
MeTeLin henkilöstöpäivän metsä- ja savusaunaosuus 23.10.2009

Kuru + Sairaalakatu + Rollikka  = Metsä + SoTe + Liikenne = MeTeLi

Mitä päivän aikana tapahtui …

Yhteinen päivämme alkoi kokoontumisella metsätiellä Kurussa, jossa jokaisella koulutusalalla oli omat palaverinsa. Kaikkien alojen yhteiseen osuuteen päästiin käsiksi noin kello 11.30. Toimialajohtajan katsauksen jälkeen kuulimme luennon erityisopetuksesta.
Kahvi ja pulla tankkauksen jälkeen suuntasimme Havaintometsään tutustumaan Metsätien toimipisteen metsäiseen toimintaan.










Ovatko Taon bussit eksyksissä Kurussa? Nämä löytyivät Haukikalliolle johtavan tien varrelta.

Samalla etuoikealta kantautui selvästi koneiden ääntä … sinne siis tutkimaan mitä siellä oikein touhutaan …








Lähempää tarkasteltuna löytyi rinteestä katkottuja runkoja pitkin ja poikin, pari liikkuvaa metsäkonetta ja mäeltä värikkäisiin asusteisiin pukeutuneita ihmisiä.

Innokkaimmat olivat lähteneet sieniä etsimään eräopas- kouluttajamme johdolla ja muiden jäädessä katsomaan ja seuraamaan konetyön esittelyä tulipaikoilla ja sen läheisyydessä












Metsätien oppaat olivat varustautuneet selvästi erottuviin huomioliiveihinsä.












Kansainväliseltä eräopaskurssilta olimme saaneet apua nuotiopai-
kalle – nokipannukahvin keittoon.











Tänään on tarjolla nokipannu-kahvia ja kanelisokerikorppuja. Tunnelmaa luotiin kunnon nuotiolla.























Normaalisti taukopaikka näyttää tältä … metsäkonekuljettajan arkipäivää










Täältä hytistä tutustujat saivat tuntuman moton toimintaan ja miten sillä kaadetaan, karsitaan ja katkotaan puu oikeisiin mittoihin.

Eräs kyydissä istunut kommentoi moton olevan melkoinen tietokone, tietotekniikan määrä yllätti. Maailmassa on monenlaista tapaa tienata leipänsä ja metsäkoneenkuljettajan ammatti ei liene tutuin: ”Eihän tällainen tavallinen kaupunkilaistyttö tiedä mitään moisista metsänhoitokoneista.”









Tällä koneella kerätään puut kyytiin ja kyyditään tien varteen varastopaikalle, josta puutavara-
auto noutaa ne jatkojalos-tettavaksi.

Nuotiolla seuraillessa huomasi, että Häkkisen Keijon kyydissä tuntui aika kuluvan hyvin. Jonottajat saivat odotella vuoroaan, kun Keijo kaikessa rauhassa viittilöi sinne tänne hytissään ja siirteli kouraa kaikkea muuta kuin ammattimaisen näköisesti. Onneksi nuotiolla notkuja pääsi myös ohjaamoon istumaan, muuten tämän metsämiehen toiminnasta olisi jäänyt melkoisen lailla väärä kuva. Savolainen piti perusteellisen selvityksen tukkien laadusta ja kuormauksen yksityiskohdista. Tähän selvitykseen tarvittiin niin käsiä kuin omituista kourajumppaa: näin havainnollistui esimerkiksi se, millainen työnäkymä ohjaamosta on ja millaisia kouraliikkeitä ei ole suotavaa tehdä.

Eräs haastateltu kertoi seuraavaa: ”Se pinoajakone keikkui kivien ja kantojen päällä niin, että matkapahoinvoivaksi tulisi, jos kokonainen päivä pitäisi matkassa olla.”











Myös puutavara-autokuljetus-kalustoon pääsi tutustumaan. Näillä autoilla puut siirtyvät tehtaille.

Sieniretkellä tapahtunutta …

Lähdin jahtaamaan suppilovahveroita 12 metelin – ei siis metelöivän – naisen kanssa. Heti alkumetreillä totesin ryhmän haastavuuden. Osa daameista halusi edetä pikamarssia, osa halusi ottaa rauhallisesti ja liikkua hissukseen. Sieniä löytyi hajanaisesti, mutta loppusaaliin määrä tuntui varsin tyydyttävältä. Ryhmä oli jakaantunut lenkkimme puolessa välissä noin 20 hehtaarin alueelle. Niinpä opas sai juosta lammaskoiran lailla saadakseen katraan kokoon.
Päädyimme perille nuotiopaikalle sovittuna aikana ja täysimääräisenä, kukaan ei eksynyt joukosta. Maaston vaihtelevuus ja syksyn väriloisto antoivat hienon lisämausteen retkelle. Kaiken kaikkiaan mainio kokemus!

Savusaunalla ...










Savutuvan kestityksellä laitettiin energia- ja nestetasapainoja kohdalleen.

Saunaillan aloituksesta ei ole kuin yksi kuva, koska tässä vaiheessa kuvaajalle tuli kiire, kun naiset menivät jo saunaan ja YouTube odotti live-esitystä. No, ei vainenkaan. Väki hajaantui melko pian sinne tänne, ja myöhemmin illalla hämäryys haittasi dokumentointia. Naisten saunassa oli tavanomaista enemmän naisia ja sitä myöden tunnelmaa: laulu raikasi moniäänisesti ja juttu kulki iloisesti askelmittarilukemista työasioihin. Illan aikana tuli todistettua, että ainakin kymmenen sievää takapuolta mahtuu yhtä aikaa lauteille ja että portaillakin voi istuksia orrelle pääsyä odottaessa. Löylyvettä kului vähintään kolme ämpäriä. Tamperelaiset vieraamme osoittautuivat todellisiksi luontoihmisiksi. Varusteista löytyi metsään sopivat kamppeet ja käsilaukuista nousivat esiin myös sandaalit järveen menoa varten. Ja järvessähän oikein uitiin! Kokeneet avantouimarit olivat varautuneet jäiseen reikään, mutta avanto oli vielä reilun kokoinen.

Joudumme siis tyytymään vain tähän kuvaan. Illan nopea hämärtyminen ei haitannut illanviettoa, sillä niin kodassa ja pihassa paloivat tulet, jotka valaisivat ja lämmittivät.

Metsäpäivä oli erilainen ja mukava työpäivä. Savusauna kestityksineen kruunasi kaiken.

Teksti Hannu Ojala, Päivi Leppämäki + osallistujien kommenteja  Kuvat Hannu Ojala

 
 
 

Virtuaalikylä | Uudenlainen oppimisympäristö | 2021