Tila
Toiminnot
Raportointi
Ohjemappi
Analyysit
Valokuvat
Videot
Blogit
Karttaan

 

Blogit

 
Kirjoittajan esittelyKirjoittajan esittely

Etsi blogista:

Katso uusimmat

Vuosi 2009:
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu


 
15.4.2009
Rekkarallia...
Hei vaan kaikki lukijat!

Täällä kirjoittelee Mustialasta keväällä 2007 valmistunut agrologi (AMK), joka nykyisin työskentelee maatalousyrittäjänä. Nimeni on Iina ja tarkoitus olisi ruveta pitämään tällaista nettipäiväkirjaa teidän iloksenne! :-) Saapa nähdä kuinka käy...

Vähän ensin taustatietoja... Valmistuin siis Mustialasta huhtikuussa 2007, valmistumisestani tulee siis kuluneeksi nyt 2 vuotta. Ehdin toimia maatalousyrittäjänä jo parisen vuotta ennen valmistumistani, kun tässä mieheni kotitilalla tehtiin sukupolvenvaihdos heinäkuussa 2005. Meillä on kehittyvä ja laajentuva lypsykarjatila täällä Varsinais-Suomessa, pienessä Tarvasjoen kunnassa. Tällä hetkellä lypsyssä on vajaa 80 lehmää ja niiden lisäksi kymmenkunta ummessolevaa lehmää sekä liuta nuorta karjaa. Olemme rakentamassa tänä kesänä uutta eläinhallia lypsylehmille, siihen tulee 130 parsipaikkaa. Nuorkarja ja ummessaolevat jäävät vanhaan navettaan. Rakentamisesta tullee siis kesän mittaan varmaan enempi tai vähempi tekstiä myös tänne blogin puolelle :)
Peltoa meillä on viljelyksessä reilut 90 hehtaaria, tämän lisäksi meillä on ns. "sopimuspeltoja" eli toiset viljelijät viljelevät meille niin seosviljaa kuin heinää ja me korjaamme pientä korvausta vastaan sadon. Omaa peltoa on 75,5 ha ja vuokramaita reilu 15 hehtaaria... Metsää ei paljoa ole, reilut 30 hehtaaria mutta niistä suurin osa alkaa olla päätehakkuuvaiheessa. Päätuotantosuunta on siis maidontuotanto. Sen lisäksi harjoitamme pienimuotoista urakointia niittomurskaimella. Urakoitsijat puolestaan huolehtivat meillä lietteenajosta, puinnista, apulannan levityksestä sekä säilörehunkorjuusta karhotuksen, silppuroinnin ja kasantallaamisen osalta. Jos tarvitsee paalata rehua, heinää tai olkia, sen hoitaa myös urakoitsija.
Olemme myös Mustialan harjoittelutila eli jos olet vailla harjoittelupaikkaa ja maidontuotanto kiinnostaa, niin lämpimästi tervetuloa! :)

Lypsystä uudessa navetassa tulee huolehtimaan 2 Lely Astronaut A3-lypsyrobottia. Itseasiassa toinen niistä lypsää paraikaa nykyisessä pihatossa, koska päätimme ottaa "varaslähdön" robottilypsyn saloihin. Syitä oli monia, mm. lypsytyö asemalla on raskasta niska-hartia-seudulle ja minuakin on jo useamman vuoden (harjoittelukesästä -04 lähtien...) vaivannut "lypsäjän syndrooma" eli rannekanavan ahtauma. Lisäksi näimme etuna sen, että eläimet opettelevat uuden lypsysysteemin vanhoissa tutuissa kuvioissa, niin muuton uuteen ympäristöön luulisi käyvän helpommin, kun lypsy on jo tuttua. Se, että meillä on aikanaan uuteen navettaan siirtyessä jo "robottikarja", myös robottilypsyn opettelu (niin eläimet kuin ihmiset...) pienemmällä eläinmäärällä tuntui pienemmältä riskiltä kuin että kaikki uudet jutut (lypsy, ympäristö) olisi tulleet kerralla ja eläimiä robotille opetettavana olisi voinut olla jo lähemmäs 100 kuin se reilu 50 millä lähdimme liikkeelle... "Peltipiika", joksi me tuota punaisen väristä lypsyhärveliä välillä kutsumme, starttasi viime vuoden lokakuun 14. päivä klo 19. Ensimmäisestä viikosta ei kauheasti ole muistikuvia paitsi tietenkin viivelistan pituus ;) Mutta todella nopeasti ensimmäiset lehmät hoksasivat, mistä hommassa on kysymys ja alkoivat käydä omatoimisesti lypsyllä! Ensimmäisen kuukauden-puolentoista jälkeen meille oli jo vakiintunut tietty porukka, joka ei kulje itsenäisesti lypsyllä. Ne ajetaan 2 kertaa päivässä navettatöiden yhteydessä lypsylle. Robotin eteen saa aidattua pienen "odotustilan", johon nämä arkailijat ajetaan odottamaan vuoroaan. Tällä hetkellä ajettavia on 6 kpl. Muuten robotilla on vapaa eläinliikenne. Ne saavat täysrehua lypsyllä käydessään ja sen lisäksi niillä on apetta vapaasti tarjolla. Apetraktori tuolla nytkin hurisee... Robotilla on kaikkiaan nyt 57 lehmää lypsyssä, loput lypsetään lypsyasemalla!

Pitäisi varmaan kirjoittaa vähän myös otsikosta eikä vain sen vierestä ;) Eli sen uuden eläinhallin rakentaminen aloitettiin eilen! Navetan pihamaan pohjat kaivettiin eilispäivänä ja nyt siihen ajetaan 2 rekalla 0-100 kokoista soraa kankaan päälle. Siitä siis otsikko, kun rekkaa tulee ja menee koko ajan! Päätimme ensin tehdä pihat valmiiksi ja ryhtyä sitten itse rakennuksen kimppuun. 2500 kuution lietesäiliö tehtiin jo reilu kuukausi sitten, se on jo puolillaan tavaraakin kun Vehmaalta BioVakasta on ajettu sinne sianlietteestä prosessoitua "reaktorijätettä" eli typpiliuosta. Tosin seassa on kyllä ehtaa lehmänlantaakin, kun pumppasimme vieressä olevasta vanhasta lietekaivosta sinne tavaraa... Kummasti noissa lietepytyissä alkaa aina reunat ahdistaa, vaikka noita säiliöitä tässä meidänkin mäellä on jo kolme (yhteensä 4700 kuutiota lietesäiliötilaa...) ja yksi 1000 kuution etäsäiliö 18 km päässä ;)

Mutta navettatyöt kutsuu taas, kello käy kiiruusti... Mutta kirjoittelen taas jollain päivällä lisää kuulumisia ja voi olla että kuviakin tänne joskus ilmestyy! :)


-Iina-
 
 
 

Virtuaalikylä | Uudenlainen oppimisympäristö | 2021