Tila
Toiminnot
Raportointi
Ohjemappi
Analyysit
Valokuvat
Videot
Blogit
Karttaan

 

Blogit

 
Kirjoittajan esittelyKirjoittajan esittely

Etsi blogista:

Katso uusimmat

Vuosi 2011:
Toukokuu
Maaliskuu

Vuosi 2010:
Joulukuu
Elokuu
Tammikuu

Vuosi 2009:
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Heinäkuu

Kaikki merkinnät

 Merkinnät, marraskuu 2009:

24.11.2009
IHAN PIHALLA

Viime viikkojen aikana olen toiminut vain taustailijana. Miettinyt, suunnitellut, kirjannut tietoja, delegoinut töitä, mikä on johtanut siihen, että koen olevani ihan pihalla itse eläintenhoitotöistä. Opiskelijoita vilisee. Aamupäivisin eri ryhmä kuin iltapäivällä ja suurin osa ensimmäistä kertaa elämässään sikalassa. Noora on opastanut ahkerasti ja luulen, että hänellä alkaa olla melkoinen "papukaijaolo".
Sikala pyörii kivasti ja mukavassa rytmissä. Edelliset possut saadaan maailmalle sitä mukaa, kun uusia syntyy. Viime viikolla osallistuimme keinosiemennyskurssille. Noora haki toimilupaa ja minä vain kertasin tärkeitä asioita.

Sonnipojat lähtivät vihdoin ja viimein. Ja äidit jäivät huutamaan perään... Tuntui mukavalta lähettää maailmalle jöntiköiden jätkien porukka. Autokuskikin tuumasi poikien olleen ruoka-aikana kotona.

9.11.2009
KIIRE EI KANNATA

Hätäinen luonteeni ei ilmeisesti ikinä ota opikseen. Nautaneuvoja oli tulossa vierailulle, joten ajattelin viedä muutaman olkipaalin pikaisesti pihattoon. Köröttelin Jamesin (=pienkuormain) kanssa, olkipaali pihdeissä, kohti lehmäpihattoa. Aamuhämärissä kesti hetken tajuta, että ruskeita selkiä liikkui aivan jossain muualla kuin piti! Koko karja temmelsi pitkin takapihaa. Puskivat säilöpaaleja, tasoittivat santakasoja sekä ilmastivat piikkisorkillaan nuorta puistikkoaluetta. Kirosanoja pukkas ja kipin kapin hakemaan Noora avuksi. supersavut nousi päästä siinä vaiheessa, kun tajusin, että joku ihanainen oli tahallaan jättänyt kompostorin ovet auki, jolloin karjallemme oli auennut tie vapauteen. Suurin osa köpsötteli rehuämpärin perässä takaisin kotiin, mutta Silja ja pojat halusivat leikkiä piirileikkiä lietesäiliön ympärillä. Onneksi saimme apuvoimia konehallilta ja eläimetkin totesivat tulleensa saarretuiksi ja kipittivät parijonossa pihattoon.  No, kuivitettua tuli, loppujen lopuksi, mutta ei pikaisesti!

Hiljainen porsitusosasto heräsi eloon, kun pienen tauon jälkeen saatiin uusi ryhmä porsimaan. Tasainen rutina kuuluu tälläkin hetkellä, kun tätä kirjoitan. Taistelu nisistä käy kiivana ensimmäisten päivien aikana. Aamutoimien yhteydessä järjestelin possuille tasapuoliset taistelupukarit. Keräsin heikommat porsaat samaan pahnueeseen huolehtivalle emakolle, jolloin mahdollisuudet selviytyä paranevat huomattavasti.
2.11.2009
INNOKKAAT AIKUISOPISKELIJAT JA KIVASTI KASVANEET VASIKAT

Aikuisopiskelijoiden iltaopinnot jatkuivat viime viikkoiseen tapaan. Tällä kerralla eläinten käsittelyyn osallistui hieman puheliaampi sekä runsaslukuisempi joukko. Possut liikkuivat jälleen mallikelpoisesti ja lehmätkin suhtautuivat lähes röyhkeästi, kun oivalsivat, että taas ne ihanat ihmiset tulevat rapsuttelemaan.  Jopa Aapeli-sonni onnistui hiippailemaan rapsuteltavien sekaan, vaikka olinkin kehottanut opiskelijoita jättämään sen huomiotta.
Perjantaina punnittiin vasikoiden vieroituspainot. Maalis-huhtikuussa syntyneiden vasujen painot vaihtelivat 315 ja lähes 400 kilon välillä, keskipainon ollessa noin 350 kiloa. Mukavan tasainen porukka, josta kymmenen sonnipoikaa lähtee Tammelaan, puhdasrotukasvattamoon.  Ensi kevään huutokaupassa näemme, miten pojat ovat kasvaneet ja ketkä pääsevät kenties siitossonnin tehtäviin.

Virtuaalikylä | Uudenlainen oppimisympäristö | 2021