Tila
Toiminnot
Raportointi
Ohjemappi
Analyysit
Valokuvat
Videot
Blogit
Karttaan

 

Blogit

 
Kirjoittajan esittelyKirjoittajan esittely

Etsi blogista:

Katso uusimmat

Vuosi 2011:
Toukokuu
Maaliskuu

Vuosi 2010:
Joulukuu
Elokuu
Tammikuu

Vuosi 2009:
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Heinäkuu

Kaikki merkinnät

 Merkinnät, joulukuu 2009:

7.12.2009
AGROMEK 2009
Lauantai aamuna lensimme Turusta Riikaan ja sieltä Kööpenhaminaan. Köpiksestä vuokrasimme pikkubussin, johon 8-hengen porukkamme mahtui mukavasti. Menomatkan maisemat hämärtyivät illan pimetessä. Poikkesimme pikaisesti koneliikkeessä, josta jatkoimme Billungissa sijaitsevaan hotelliin. Yhdistetyn lounaan, päivällisen sekä illallisen nautimme paikallisessa ravintolassa.
Näyttelypäivän aamuna suuntasimme Herningiin hyvissä ajoin ja vietimme messuilla koko päivän. Katin kanssa aloitimme eläintarvikkeista ja miehet suunnistivat konepuolelle. Sikala- ja navettakalusteita oli esillä runsaasti, jonkin verran myös siipikarja- ja tallitarvikkeita. Messuvieraita houkuteltiin osastoille runsailla tarjoiluilla. Suklaata, erilaisia pikkuleipiä, suolatikkuja, kahvia ja oluttakin oli tarjolla. Ulkomaisilla messuvierailla roikkui kaulassa nimilaput, joten näytteilleasettajat osasivat ensimmäiseksi tiedustella kansalaisuutta. Kielitaitomme riitti yllättävän hyvin yleiseen rupatteluun.
Eläinosastolla oli esillä liha- ja lypsyrotuisia nautoja. Silmiinpistävää oli lypsylehmien kunto. Mielestäni suurin osa lehmistä oli lähes nälkiintyneitä. Ymmärrän, että lypsylehmän ei kuulu näyttää emolehmältä, mutta en käsitä, mistä kyseiset eläimet saavat energiaa tuottaa maitoa? Kyseessä olivat vieläpä näyttelyeläimet, joiden kunnon tulisi olla erinomainen...



Seurasimme liharotujen arvostelua, lähinnä herefordeja. Lihaeläimet olivat hienossa kunnossa, joku lehmistä jopa liiankin.  Osa emolehmistä oli hyvinkin maskuliinisia.
Lihaeläimistä erottui mielestäni kaksi eri tyyppiä: Leveät ja syvärunkoiset mörssärit sekä kevyemmät ja korkeajalkaisemmat eläimet. Näyttelytuomari vaikutti leppoisalta "grandoldmanilta" ja toisinaan olimme samaa mieltä hänen kanssaan, toisinaan emme... Mutta niinhän se näyttelyissä aina menee, joku miellyttää toista ja toinen tykkää toisesta.



Yllättävää oli mielestäni, että vierailijat päästettiin navetta- ja hoitotilaan seuraamaan eläinten valmistamista näyttelyyn. Eläintaudeista ei varoiteltu missään ja sanaa "sikainfluenssa" en kuullut mainittavan kertaakaan koko matkan aikana.
Saimme myös kutsun hereford-väen iltajuhlaan, jonne emme valitettavasti ehtineet, mutta kutsu on voimassa myös tulevina vuosina. Lisäksi meidät kutsuttiin eräälle siitoseläimiä tuottavalle emolehmätilalle vierailulle.



Paluumatkalle lähdimme aamulla, joten saimme mahdollisuuden bongata tien varren maatiloja, laiduntavia eläimiä sekä joulukuusiviljelmiä. Hevostiloja oli paljon ja tielle näkyvät lihakarjat suhteellisen pieniä. Suurin osa oli risteytyskarjoja, mutta myös puhtaita herefordeja sekä ylämaankarjan eläimiä havaitsin tien varren laitumilla.



Virtuaalikylä | Uudenlainen oppimisympäristö | 2021