Tila
Toiminnot
Raportointi
Ohjemappi
Analyysit
Valokuvat
Videot
Blogit
Karttaan

 

Blogit

 
Kirjoittajan esittelyKirjoittajan esittely

Etsi blogista:

Katso uusimmat

Vuosi 2016:
Heinäkuu
Kesäkuu

Vuosi 2015:
Marraskuu
Lokakuu
Syyskuu

Vuosi 2014:
Marraskuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu

Kaikki merkinnät

 Merkinnät, elokuu 2010:

27.8.2010
Kaikki hyvä päättyy aikanaan
Tänään koitti päivä, jolloin kesän työt ja harjoittelu on saatu päätökseen ainakin sopimusten osalta.

Kesän aikana olemme ehtineetkin olemaan monessa mukana: Piikkilankojen poistoa, tallin maalausta, laidunten ja sääsuojien tekoa, kylttiprojektia, ehkä tärkeimpänä kierrätysohjeiden päivittämistä dekä lajitteluastioiden kuntoon laittamista.

Vaikka monenlaista olemmekin kesän aikana tehneetkin, niin aivan kaikkea suunniteltua emme kuitenkaan ehtineet kesän aikana tekemään. Tulemme mm. pitämään infoa henkilöstölle ja opiskelijoille kierrätyskäytänteistä ja todennäköisesti kylttiprojekti jatkuu opiskelujen yhteydessä syksyn myötä.

Viimeiset neljä kuukautta ovat hurahtaneet ohi silmän räpäyksessä. Mustiala työympäristönä on ollut oivallinen ja erittäin mukava. Eikä henkilökunnassakaan ole kyllä ollut mitään moitittavaa ;) Oppimisen kannalta kesä on ollut antoisa. Harjoittelun aikaiset työtehtävät ovat olleet kovin moninaisia; me harjoittelijat saamme olla myös kiittollisia siitä, että olemme päässeet osallisiksi niin monenlaisiin palavereihin.Kesä jo kääntyy syksyksi. Onneksi kesästä jäi paljon valokuvia muistoksi!

Kesästä kiittäen ja hyvää syksyä toivottaen

KeKe-harkkarit Johanna ja Oskari

 
23.8.2010
Paljon asioita tehtynä, mutta paljon on vielä kesken
Viimeisen viikon aikana on ehtinyt tapahtua paljon eri asioita. On täydennetty jäteastiapuutteita hankkimalla uusia astioita sekä kaivelemalla Mustialan kätköistä käyttötarkoitukseen sopivia ämpäreitä ym, malattu kangaskasseja asuntokohtaista paperinkeräystä varten. Uusille opiskelijoille (ensimmäisen vuoden maatilatalouden perustutkintolaiset ja AMK-opiskelijat) pidimme kierrätysinfot. MPTläisten kiersimme myös Mustilalan kierrätyspisteet sekä tutustuimme kuinka syntyvät jätteet voi kierrättää jo asunnoissa.


"Paperikassien" maalausta

Kuluneen viikon aikana uusilla opiskelijoilla alkoi sulanmaan moduuli. Moduulin aikana opiskelijat tutustuvat käytännön töiden ja koneiden lisäksi myös Virtuaalikylään tuottamalla sinne materiaali mm. kuvien muodossa.

Myös puistoinventaario on ollut työnalla. Perjantaina Annika ja Julia saivat lohkokohtaiset kuvaukset valmiiksi ja aineisto saatiin toimitettua varsinaista puistosuunnitelmaa tekevälle henkilölle.

Tällä viikolla onkin sitten jo meidän KeKe-harjoittelijoiden viimeinen työviikko täällä Mustialassa. Ilmassa on vielä paljon asioita, joten saa nyt nähdä mitä kaikkea viikon aikana saadaan valmiiksi. Keskiviikkona OKKA-säätiöstä tulee vierailulle suunnittelupäällikkö Erkka Laininen, joka on vahvasti tekemisissä oppilaitosten kestävän kehityksen kriteeristön ja sertifioinnin parissa. Onkin mielenkiintoista päästä kuulemaan näin opiskelijana oman alan, eli kestävän kehityksen, asiantuntijaa.

-Johanna

Ps. Kesän aikana olemme pyrkineet kulkemaan työmatkat mahdollisimman usein polkupyörillä (Forssa-Tammela-Forssa yhteensä 20 km). Olemme kesän aikana kirjanneet ylös kilometrejä www.kilometrikisa.fi sivustolle Mustialan Vanha Konttori -joukkueena. Kilometrien lisäksi sivustolta näkee kuinka paljon pyöräilyllä on laskennallisesti säästetty bensaa sekä ennen kaikkea kuinka paljon hiilidioksidipäästöjä on jäänyt syntymättä. Kesällä Oskarin ja allekirjoittaneen saldo tähän mennessä on seuraavanlainen: 1120 km pyöräilyä, 78 litraa säästettyä bensaa ja päästämättömiä hiilidioksidipäästöjä 196 kg! Pienellä vaivalla (yhteensä tunnin pyöräily päivisin) on saanut kesän aikana syntyvää hiilijalanjälkeä huomattavasti pienemmäksi.
11.8.2010
Tehtyä ei saa tekemättömäksi, tekemättömän voi saada tehdyksi
Tervehdys hyvät ihmiset,

Jo muutama päivä sitten mietin milloin viimeksi olen kirjoittanut blogiin jotain, edes osan merkinnän tekstistä. Ei tullut ihan heti mieleen. Tänään ajattelin asiaa myös ja ajattelin tehdä asialle jotain, asiasta tultiin kertomaan myös ylemmältä taholta - kuinka sattuikaan.

Kesä on jo alkanut kääntyä syksyksi, aamulla on usvaista, illat ja yöt ovat jo pimentyneet yllättävän nopeasti.

Mutta niin, asiaan, pitäisi siis kertoilla mitä olen viime aikoina tehnyt. Jotain sentään olen tehnyt ja saanut aikaiseksi vaikka helteet yrittivätkin viedä parhaan työvireen joidenkin päivien aikana.

Kesän aikana olen ollut muuallakin hommissa, kuin täällä Mustialassa, eli tekemässä lintulaskentoja Pyhä- ja Köyliönjärvillä Satakunnassa lähes kolmen viikon ajan. En siis ole ole ollut läheskään kaikessa mukana mitä blogimerkintöihin on kirjoitettu.

Minulla on ollut, ja yhä on, vähän räätälöidyt työtehtävät. Olen mm. tehnyt tai kasannut tietoja Oppilaitosten kestävän kehityksen kriteeristöä varten Mustialan ja koko HAMKin ja HAKKYn toimista ja ohjeistuksista. Kriteeristö liittyy Mustialan ympäristöohjelmaan, jossa Mustiala pyrkii täyttämään Kestävän kehityksen sertifikaatin vaatimukset.

En suoranaisesti ole etsinyt aina tietoa, vaan esim. sitä mistä tieto kyseisestä asiasta löytyy. Otetaan esimerkiksi vaikkapa Mustialan pelastussuunnitelma, mistä se löytyy, kuka on vastuussa, milloin asiakirja on laadittu tai päivitetty. Niin kukas tämän tietää?

Kokonaisuudessaan kriteeristö löytyy edellisestä linkistä. En tosin kaikkea ole tehnyt yksin, vaan monet toimistolta olivat apuna antamassa vihjeitä ja omia tietojaan kriteeristöön kuuluvista asioista. Enkä tietenkään saanut työtä valmiiksi asti, mutta ainakin hyvään alkuun.

Toinen varsinainen työtehtäväni, jäteohjeiden ohella(jota oikeastaan Johanna ja Marja ovat lähinnä tehneet, minä aina välillä jotain kommentoinut), on ollut etsiä kuvia kriteeristön havainnollistamisen selkeyttämiseksi. No siinä meni se yritys mönkään ainakin sanallisesti, ehkä pelkkä havainnollistaminen on riittävä kuvaus. Itse kriteeristö on pitkä ja välillä suhteellisen kuivakkaa tekstiä, niin nettin on jossain vaiheessa tulossa kirjallisen kriteeristön tueksi kuvia, mitkä avaavat kriteeristön helpommin hahmotettavaan visuaaliseen muotoon. Eli mitä jokin kriteeri voi käytännössä tarkoittaa, voi se toki tarkoittaa muutakin kuin kyseinen kuva ja usein tarkoittaakin.

Tietojen ja tiedon polkujen etsiminen on minun osaltani kai ohitse, mutta kuvien metsästäminen jatkuu. Ja jossain vaiheessa kuvia pitää myös alkaa itse ottamaan, vaikka koulun asemilta löytyy tuhansia otoksia, ei kuitenkaan kaikkea ole valmiiksi kuvattu.

Otetaan tästäkin yksi esimerkki: Kriteeri: Oman työpaikan turvallisuusasioiden hallinnon kokonaisuus, oman työprosessin turvallisuus- ja terveysnäkökulmien tunnistaminen ja oman työn suunittelu näkökohdat huomioon ottaen

* jatkuu *

Muut, kun lähtevät jo kotiin, joten niin teen minäkin...

Oskari

9.8.2010
Kierrätysohjeet pääsevät vihdoinkin testaukseen!
Mustialaan tuli tänään säpinää hiljaisen kesän jälkeen, kun maatilatalouden perustutkintolaiset aloittivat kouluvuotensa täällä Mustialassa. Pääsimme myös tutstumaan Tuolin krahnuttajaisiin, eli aloituskahveille opiskelijoiden kanssa.

Meillä oli "hivenen" kiirettä saada kierrätysohjeet valmiiksi ja vietyä ne asuntoihin uusia opiskelijoita varten. Viime viikon loppu ja tämä päivä onkin kulunut niiden hommien parissa. Kokonaisuudessaan alueella on noin parisenkymmentä yhteistä keittiötä joihin ohjeet ja astiat pitäisi saada asianmukaisiksi. Hommaa siis vielä riittää jonkun verran sillä saralla, sillä vasta kolme yhteiskeittiötä on täysin valmiina. Onneksi amk-opiskelijat saapuvat vasta kuun lopussa...

Uskoisin, että on haasteellista juurruttaa kierrätyskäytännöt nuoriin vereviin opiskelijoihin joilla tuskin kierättäminen on suurin intohimo elämässä. Toivon kuitenkin, että esillä olevat ohjeistukset ja kunnolliset kierrätyspisteet herättäisivät edes pienen ajattelun siemenen kierrättämistä kohtaan. Myös alueella olevan henkilökunnan kannustavan kierrättämiseen ja siten myös näyttävän esimerkkiä hyvää esimerkkiä! Toki  uudet opiskelijat voivat olla hyvinkin valistuneita ympäristöasioiden suhteen, mutta todellisen tilanteen kuitenkin näemme ensimmäisten opiskeluviikkojen aikana :)

Johanna
4.8.2010
Toimistolta laitumelle
Viikko on vierähtänyt pitkälti jäteohjeiden ja muiden asiaan liittyvien aiheiden parissa, sillä uudet opiskelijat saapuvat Mustialaan reilun viikon kuluttua. Ennen sitä olisi siis hyvä olla selvillä yleiset käytänteet ja ohjeistukset jäteasioiden suhteen.

Eilen Julia ja allekirjoittanut oli apuna tarhan ja laidunten teossa mm. koulun tallilla. Ensitöiksi poistimme tarhan vanhat tolpat Topiaksen ja traktorin avulla sekä heti perään asensimme uusia tolppia tilalle. Toivon mukaan tarha valmistuisi pian ja hevoset pääsisivät huomenna uuteen tarhaan. Iltapäivä kului trimmerin kanssa heiluessa raivatessa tilaa aitatolpille uudella laidunalueella. Se oli aika hikistä hommaa ensikertalaisille ;)

Tänään oli taas toimistohommia ja apuna olemista laidunhommissa. Päivän agenda tosin oli olla apuna hevosten sääsuojan pystytyksessä.


Katoksen perustukset ovat valmiina


Julia tarkkailee vatupassiaJa pikkuhiljaa katoksen muoto alkoi hahmottua

t. Johanna

Virtuaalikylä | Uudenlainen oppimisympäristö | 2021