Tila
Toiminnot
Raportointi
Ohjemappi
Analyysit
Valokuvat
Videot
Blogit
Karttaan

 
Sulanmaan moduli 2010
Kasvituotanto
Tiedonhaku
Maatila1
kone3
Kone1
Kone 2
Metsä
Navettapäivä
Kuvadokumentointi
Maatila 2
Nurmikoneet

Opettelimme Heikki Permin johdolla nurmikoneiden toimintaa. Apuopettajina toimivat harjoittelijat Markku Heino ja Vesa Hasu. Opetustuokiot alkoivat teoriaosuudella, jonka jälkeen siirryimme itse harjoittelemaan käytännössä kuinka hommat hoituvat.

Käytössämme oli jo vanhempi, keltainen kalanmaksaöljyllä toimiva Valmet 702 sekä "hieman" uudempi Valtra N141.
KELAPÖYHIN

Keltaisen Valmet 702:n perässä oli kelapöyhin Elho 300.Kelapöyhintä käytetään kuivaheinän teossa. Se nostaa niitetyn heinän maasta ja linkoaa siitä vettä pois sekä karhottaa heinän paalausta varten karhotinpeltien avulla (kuvassa harmaat osat).

Kelapöyhin kiinnitetään traktoriin kolmipistekiinnityksellä ja se ottaa käyttövoimansa traktorin ulosottoakselista nivelakselin välityksellä.

KAKSOISSILPPURI

Valtra N141:n oli kiinnitetty kaksoissilppuri Tuplajunkkari.Kaksoissilppuria käytetään tuorerehun tekoon. Se niittää nurmen ja silppuaa sen samalla lisäten säilöntäaineen (muurahaishappo).

Silppuria ajettaessa se ensin leikkaa nurmen maasta irti ja heittää nurmen siirtoruuville . Siirtoruuvi kuljettaa nurmen toiselle silppurille ja samalla kun nurmea siirretään siihen ruiskutetaan säilöntäaine, joka siirretään silppurille pumppuhapottimen avulla säiliöstä, joka sijaitsi tässä tapauksessa traktorin kauhassa, letkua pitkin suuttimille. Silppurin toinen silppuri eli roottori, joka toimii samalla lietsona, silppuaa rehua vielä lisää ja samalla puhaltaa rehun torvea pitkin silppurin perään kytkettyyn perävaunuun.

Kytkentäharjoitukset

Kun koneet oli tullu tutuiksi ja niiden toimintaperiaatteet selviksi ryhdyttiin harjoittelemaan koneiden kytkemistä traktorin perään. Tuplajunkkari kytkettiin kytkentärungon välityksellä traktoriin. Kytkentä osoittautui ehkä HIEMAN hankalaksi.
Kelapöyhimen kytkentä oli paljon helpompaa. Kuvia tapahtuneesta www.virtuaali.info/opetusmaatilat/albumi.php

Lopuksi 

Viimeisenä tehtiin kirjallinen "tentti" pöyhimestä.

Nurmikoneet, päivä 2

Toisena päivänä tarkoituksena oli tutustua rehuntekoon ja paalaamiseen. Aamulla oppilaat jaettiin kahteen porukkaan, pojat lähtivät Heikki Permin mukaan rehuntekoon ja tytöt tutustuivat Claasin vanhaan paalaimeen apuopettajien, Vesa Hasun ja Markku Heinon, opastuksella. Pojat näyttivät perusajatuksen koneen toiminnasta, jonka jälkeen oppilaat lähtivät pellolle kokeilemaan koneita käytännössä. Mukana oli paalain ja kelapöyhin.

Osa porukasta aloitti pöyhinnän, jonka jälkeen oli mahdollista koota oljet paaliksi paalaimella.
Aikaiseksi saatiin kaksi paalia, jonka jälkeen todettiin märän oljen tukkivan paalainta siinä määrin, että oli parempi jättää paalailut seuraavaan päivään.
 
Iltapäivällä tytöt lähtivät Heikki Permin mukaan rehuntekoon. Kun jokainen oli vuorollaan tehnyt yhden kierroksen verran rehua, päästiin kytkentäharjoituksiin. Lopuksi oli irrotettava täysi rehuvaunu traktorin perästä ja liitettävä traktori toiseen kärryyn, sekä kääntää silppuri kuljetusasentoon.

 

Virtuaalikylä | Uudenlainen oppimisympäristö | 2021