MAATALOUSOPETUSTA KITEEN KOIVIKOLLA JO VUODESTA 1877 LÄHTIEN
Koulutoiminnan aloittaminen
Karjanhoitokoulutuksen tärkeys korostui 1860-luvun katovuosien jälkeen. Tällöin alettiin perustaa ensimmäisiä karjakko- ja meijerikouluja, joiden tarkoituksena oli jakaa tietoa sekä maitotaloudesta että karjanhoidosta. Suomen ensimmäinen meijeri- ja karjanhoitokoulu perustettiin Liperiin vuonna 1869. Toisen karjakkokoulun Pohjois-Karjala sai vuonna 1871, kun Lieksan Hovilaan perustettiin koulu A.J. Mustosen tilalle. Hovilan koulun toiminta jäi lyhytaikaiseksi, kun viiden toimintavuoden jälkeen Mustonen ilmoitti maanviljelysseuralle irtisanovansa sopimuksen koulun ylläpidosta, koska koulun kustannukset eivät vastanneet toiminnasta tulevaa hyötyä.
Maanviljelysseura katsoi, että toinen karjanhoitokoulu on tarpeellinen Pohjois-Karjalassa, joten vuonna 1876 se julistettiin hakuun kahdessa sanomalehdessä.
Axel Emil Brander (1839-1924) haki ilmoituksen perusteella karjakkokoulua Koivikolle ja tutustuttuaan tilaan maanviljelysseuran johtokunta hyväksyi Koivikon ainoana hakijana koulutilaksi. Kun senaatilta saatiin hyväksyntä, oli koulun alkaminen Koivikolla varmistunut.
Koulun perustamissopimus kirjoitettiin maaliskuun 31. päivänä 1877 ja toiminta päästiin aloittamaan marraskuun ensimmäisenä päivänä 1877. Ensimmäisenä vuonna kouluun otettiin mukaan kuusi oppilasta.
Koulun johtajana toimi Axel Brander aina vuoteen 1910 saakka, jonka jälkeen hänen poikansa Akseli Brander otti koulun johdettavakseen.
(Lähde: Kiteen Koivikko - 120 vuotta maaseutuopetusta, Suvi Tanskanen, 1996)
|